lat

Ружић да дође у Куршумлију и објасни зашто демографски гаси овај крај


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка је крајем прошле године упозорила јавност да ће власт сулудом одлуком да у исту учионицу у малим срединама смести све ученике од 5. до 8. разреда угасити мале школе, што ће за последицу имати и гашење популације у малим срединама. Нажалост, Ружић и поред нашег упозорења није одустао од ове идеје и пред почетак нове школске године, родитељи и наставници широм Србије пишу петиције против ове законске одредбе. 

„Број становника у Куршумлији је за последњих десет година смањен за око 12% и ова одлука Министарстава просвете ће додатно убрзати депопулацију наше општине. Немогуће је да наставник истовремено предаје ученицима виших разреда основне школе различито градиво и тога су свесни и родитељи и наставници, само министар изгледа није. У општини Куршумлија, поменута настава ће бити организована у О.Ш. ’Дринка Павловић' са теренским школама у Грабовници и Рачи и О.Ш. ’Милоје Закић’ са теренском школом у Луковској бањи. Родитељи и наставници су, због тога, организовали потписивање петиције како би се спорна одлука укинула. Неки од родитеља су децу пребацила у градске школе, у страху да ће њихова деца спајањем различитих разреда изгубити основно право – право на образовање. Позивам министра Ружића да посети Куршумлију, крај из кога потиче његова породица, и објасни грађанима зашто учествује у гашењу села у овој, али и другим слабо развијеним општинама,“ рекла је Весна Јаковљевић, чланица Ресорног одбора Демократске странке за образовање.

„Демократска странка позива министра Ружића да укине одлуку о извођењу комбиноване наставе у вишим разредима основне школе и проблем малих школа реши кроз широку јавну расправу, уз примарни циљ да се очува популација и у малим срединама, сачува квалитет наставе и једнаки услови за све ученике. Уколико то не уради, следи тужан сценарио. Прво ће школске клупе остати празне, а онда и читава насеља“, закључила је Весна Јаковљевић, наставница хемије из Куршумлије.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ