lat

Ресорни одбор за здравство ДС: Због чега нам умиру колеге?


ПОДЕЛИТЕ:

Број преминулих лекара, који се боре против Цовид 19 епидемије, у Србији расте сваким даном и већ је добио тешке и несагледиве размере. Као лекари, ми чланови Ресорног одбора за здравство ДС, не можемо да се не запитамо оно што се пита целокупна мислећа јавност ове земље, а то је: због чега нам умиру колеге?

Већ смо навикли да од "здравствених ауторитета" или чланова тзв. Кризног штаба нећемо добити било какав сувисли одговор на ово питање. Међутим, лекари нису играчке, ни бројеви, а ми нисмо они који ћуте или чекају да се неко од “ауторитета” смилује и да нам “објасни” шта се дешава. Свакодневно сведочимо гомили небулозних и безобразних изјава разних представника неких институција ове земље, које не објашњавају ништа, али зато вређају здраву памет.

Али, нећемо одустати. Дужни су свим медицинским радницима и грађанима Србије да одговоре: зашто умиру лекари у Србији? А шта је и са осталим радницима у здравству? Сестре, техничари, сви остали?

На данашњи дан, према СЛФС, преминуло је преко 70 лекара у борби против Цовида у Србији. Званичне статистике нема, вероватно је и то тајна, једна од многих у овој земљи. Да бисмо помогли "ауторитетима", покушаћемо да сами направимо кратку анализу ситуације у борби против епидемије која је довела да поражавајућих резултата кад је реч о смрти лекара.

Борбом против епидемије требало би да управљају епидемиолози. Они не лече, али би требало да прописују мере којим се штити становништво и спречава ширење заразе. Међутим, њихов делокруг рада су и прописи свих врста (протоколи) по којима треба да раде здравствени радници, као и опрема коју морају да имају, начин на који је користе и да одреде време њиховог рада, посебно у тзв. црвеним зонама, заједно са другим специјалистима. И да: да контролишу све то.

Да ли су чланови КШ икада контролисали рад у црвеним зонама? Ако јесу (а у то сумњамо – гледали бисмо то на тв, итекако) где су извештаји из тих контрола? Анализе стања? Нове мере у тој области? А ако нису били у контроли рада, на основу чега уопште могу да праве било какве анализе борбе против епидемије и предлажу било шта?

Чиме се они уопште баве?

Примају извештаје СНС директора установа? Да ли контролишу њихову тачност и стручност оних који их састављају? Ту спадају и они који су кажњавали своје лекаре кад су тражили маске на почетку епидемије...јесу ли то они који штите здравље сопствених колега и да ли су одговарали за такве идиотске потезе?

Право је чудо како уопште немамо још горе резултате од ових који су трагични.

Ми сведочимо врло лошој организацији рада у здравственим установама, посебно кад је реч о чувању здравља и живота лекара и целокупниг здравственог особља. У неким установама се не поштују елементарна епидемиолошка правила кад је реч о сегрегацији црвених зона. Особље ради у шеми рада која је објективно нељудска – не може физички да се издржи. Нема довољне и јасне едукације за лечење болести и понашање у борби против Цовида. Јавља се стална стручна инкомпетентност – сви раде све. Тако се формирају и тимови – сви могу да раде. Употреба неадекватних тестова за тестирање здравствених радника је само проширила унутрашње заражавање. Опрема је некад адекватна, некад импровизована. Скоро никад са оптималним временом коришћења.

Шта је са инспекцијом за заштиту здравља на раду? Да ли постоји уопште, или да питамо и чиме се то они баве?

Дуги боравак лекара у црвеним зонама јасно говори да лекара нема довољно, мада се тамо, како видимо, шаљу сви расположиви (никад баш сви!).

Зашто нема довољно лекара у Србији?

Један од разлога јесте свакако њихов одлазак на рад у иностранство, у чему им је последњих година здушно помагала држава. Али, није једини. Прича почиње још од Динкићевог министра здравља Т. Милосављевића, који је централизовао план специјализација, и драстично им смањио број. Његови наследници нису ништа бољи, напротив...

Стално говоримо да нема довољно анестезиолога. Па зар је тешко израчунати колико нам их треба, и предвидети најцрње сценарије?

Није, само треба знати.

Ето, то је наш предлог за анализу. Предлажемо “ауторитетрима” да што пре почну да анализирају овај текст. Нека се не боје – нећемо им тражити да плате ауторска права!
Е, па време ће доћи кад ће се за пропусте, не само за криминал, морати да одговара. И биће тада људи који неће хтети да буду функционери. Јер, ако га схватите поштено, тај посао захтева знање, стручност и одговорност. И много, много рада.

Да се тако владамо, било би много мање преминулих лекара. За њихове смрти неко мора да одговара.

Нама, њиховим колегама, остаје само да кажемо: хвала им и слава им!

РЕСОРНИ ОДБОР ЗА ЗДРАВСТВО ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ