lat

Ми заступамо јавни интерес, режим брани монопол


ПОДЕЛИТЕ:

О садржају и дометима разговора који су се водили на ФПН, одлуци Савеза за Србију да у овом формату не учествује на наредним сесијама, као и неконструктивности представника власти на одржаним сусретима, говорило се данас у емисији Нови дан, емитованој на програму Н1 у којој је гост био др Зоран Лутовац.

- Мој задатак као одговорног политичара је да пружим свој максимум, учиним и настојим конкретним потезима и активношћу да се кроз дијалог дође до општеприхватљивог решења, промене ситуације која је драматична и побољшања стања у правцу демократизације. То су били мотиви да прихватим учешће. Међутим, начин на који се тамо разговарало и однос према ономе што смо кандидовали као тему и начин разрешавања нагомиланих проблема јасно показују одсуство спремности власти да се избори одрже у слободним и поштеним условима – истакао је председник Демократске странке и додао да нема смисла разговор вођен на овај начин и да они губе циљ и смисао.

Овај формат, оценио је др Лутовац, дефинитивно је исцрпљен и показао се неплодоносним. Округли сто није место на коме је могуће усагласити све недоумице и хармонизовати виђење будућности, али је могло уз више уважавања, боље припремљености и веће укључености свих политичких субјеката и релевантних организација да буде полазиште. Није се од тога кренуло, зато што представници актуелне власти не желе да комуницирају о сасвим реалним захтевима формулисаним у 42 тачке. Стручни тим који је сачинио анализу и предлоге није страначки орган, њихове препоруке и закључци имају ширину и објективност сагледавања и јесу свеобухватна платформа за разговоре.

- Чињеница да је питање услова за одржавање слободних и поштених избора кандидовано и третирано као централно говори да тренутно у Србији услови не постоје, да су институције прегажене, медији контролисани, а примена самих закона селективна. СНС је на овим разговорима бранио стечени монопол, ја сам бранио општи интерес. То је суштинска разлика. Слободни медији су потреба друштва, не појединца или политичке партије – закључио је Лутовац.

На питање ауторке емисије да наведе шта оцењује приоритетом и коначно, шта је у ближој перспективи реално могуће променити, он је истакао промене у структури и начину функционисања РЕМ-а, доследније поштовање нормативних решења и избор некомпромитованих људи, од интегритета и угледа који су кадри да спроводе законске одредбе у најбољем интересу друштва у целини. Критички се осврнуо на медијску слику данас у Србији и чињеницу да смо преплављени лажима, о чему илустративно говоре и подаци о преко 400 неистинитих вести објављених за пола године на насловним странама најтиражнијих новина.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ