lat

Ракић: Србија мора да се врати на европски пут


ПОДЕЛИТЕ:
Zoran Lončarević/Nova.rs

Заменица председника Демократске странке Драгана Ракић осврнула се данас на изјаву министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић у којој је министарка нагласила да постоји политичка воља да се о најважнијим питањима у Србији одлучује у најширем могућем консензусу и да се у извештају Европске комисије констатује напредак Србије.

„Извештај Европске комисије описује реално стање у Србији и из извештаја можете јасно да видите да Србији прети суспензија преговора са Европском унијом. Србија није отворила ниједно ново поглавље у преговорима и нема шефа преговарачког тима, нема запажених резултата ни кад су владавина права, ни слобода медија, ни усклађивање спољне политике у питању, нема чак ни недвосмислену опредељеност политичара на власти за евроинтеграције. О каквом напретку и реформама онда можемо да причамо? Србија под хитно мора да се врати на европски пут,“ изјавила је Драгана Ракић.

Дипломатски језик је неизоставан део извештаја који долазе из Европске уније, али демократе указују да се чак и у овом домену у последње две године јасно виде промене - језик постаје све оштрији, указивање на важне проблеме све директније и оцене по Србију све неповољније.

„Подршка грађана чланству у Европској унији у сталном је паду управо због непостојања политичке воље и стварне окренутости ка Европској унији. Режим Александра Вучића само је на папиру прихватио европске вредности и грађани то разумеју. Не можете се истински залагати за евроинтеграције, а у исто време обесмислити све институције у држави и сконцентрисати сву моћ у једном човеку, заробити и заплашити медије, зауставити борбу против корупције и криминала, укинути све предуслове који гарантују слободне изборе, па чак и друштвени дијалог... А управо је то урадио Александар Вучић. Не можете и управо то нам је Европска комисија поручила својим извештајем – Србија мора да се одлучи којим путем жели да иде јер се у овом тренутку само удаљава од својих савезника,“ закључује Драгана Ракић.

Демократска странка залаже се да спољна политика Србије буде ослоњена на само један стуб – Европску унију – и позива све проевропске странке, организације и грађане да се заједничким деловањем изборимо да се Србија врати на европски пут.

 

Информативна служба Демократске сранке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ