lat

Дешавања у ДС нису никакав обрачун, већ реформа Демократске странке


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Драгане Ракић за Nova.rs

"Из чланства Демократске странке биће избрисано више од 30-так чланова, који ће учествовати на изборима на некој листи или су помагали у скупљању потписа за неку другу странку. С обзиром на то да су прекршили одлуку о бојкоту и отворено се ставили на страну 'пучиста' који су желели да иницирају смену Зорана Лутовца, по мом мишљењу то ће отежати односно онемогућити повратак Бориса Тадића и СДС-а у ДС", наводи у интервјуу за Nova.rs Драгана Ракић, потпредседница демократа.

У протеклих месец дана Демократска странка се више бавила унутастраначким сукобима, које су кулминирале подношењем кривичних пријава, између осталог и против потпредседнице странке Александре Јерков. Међутим, Ракићева каже да сукоба у ДС-у нема, већ постоји само “мала групица појединаца која је незадовољна одлуком коју је донела огромна чланова странке, а то је бојкот избора”.

Колико их је? Они су скупили више од 130 потписа?

Они нису скупили 130 потписа. Они су скупили мање потписа. Многи од тих који су тада скупили потписе данас већ нису чланови ДС-а, јер се налазе на многим листма других партија, које учествују на изборима. Још је у току пребројавање, али је сигурно пар десетина чланова мање од тих 130-так, колико их је потписало ту срамну иницијативу за сазивање превременог Главног одбора. Када будемо имали те комплетне спискове листе и на републичком и са локалних нивоа, по нашем статуту њима аутоматски престаје чланство у ДС, а Извршни одбор ће само то констатовати.

Ви то не називате сукобом у ДС, али се то у јавности тако перципира. Да ли мислите да ће то утицати на смањење рејтинга ДС?

Не. Мислим да ће наши бирачи коначно схватити да су данас у ДС остали бескомпромисни борци против овог аутократског режима који уништава будућност наше деце, да су ту остали људи који су спремни да плате високу личну жртву за то што се јавно декларишу као борци против овог режима. Ово што се дешавало у протеклом периоду, то није никакав обрачун унутар ДС, већ је у питању реформа ДС. Отпор ка тој реформи показују неки наши функционери, међу којима су, на жалост, и оснивачи ДС-а.

Многе виђеније демократе су потписале Апел за одбрану демократије и владавине права и затражили су између осталог и сазивање изборне скупштине. Да ли руководство ДС разматра да организује страначке изборе?

Наравно да размишљамо. То се налази у нашој агенди. Биће изборна скупштина када се за то стекну услови. По Статуту ово садашње руководство има мандат четири године. Тачно пре две године су Лутовац и садашње руководство на унутарстраначкој скупштини изабрани. Сви ови чланови који учествују на изборима се бришу из нашег чланства и то је по Статуту. Уколико члан ДС-а наступи на некој листи на изборима или чак помаже, не мора да буде кандидат, већ може да учествује у скупљању потписа, и њему престаје чланство. Ми планирамо изборну скупштини кад се стекну услови, а то ће бити када дође до уједињења.

Имате ли процену колико ће људи због помагања у прикупљању потписа или учешћа на изборима на другим листама бити искључено из ДС?

Ја мислим, а то је оквирни податак, па сигурно 30-так људи, а мислим да ће бити и више до тога. Чекамо да са терена добијемо информације везано за локалне листе. Још смо у фази прикупљања података. Неке локалне самоуправе ажурније, па објављују податке, а неке баш и нису. Значи, до изборне скупштине ће сигурно доћи после ревидирања чланства. Неки наши општински одбор су остали без својих представника, јер излазе на изборе, што је случај у Нишу. Неке одборе ћемо морати да распустимо и ставимо поверенике. Морамо прво кадровски да средимо ситуацију по одборима, да изаберемо нове представнике, затим ће доћи до уједињења.

Са ким? Било је у плану да у ту уједињену Демократску странку уђе СДС Бориса Тадића и ЗЗС Небојше Зеленовића, а они излазе на изборе. Очекујете ли да би то нешто могло да промени у процесу уједињења?

Има ту још група грађана и још неких странака.

Које су то групе грађана и странке?

Потписујемо споразум о сарадњи са Странком Македонаца у Србији. Имамо ми покрете и групе грађана које ће пожелети да буду чланови ове реформисане ДС.

Очекујете ли да ће доћи до уједињена са СДС-ом и ЗЗС-ом?

Што се тиче уједињена са Тадићем и СДС-ом, с обзиром да су прекршили одлуку о бојкоту и да су се отворено ставили на страну ових пучиста, чланова ДС који су желели да иницирају смену Лутовца, не би ли ДС изашла на изборе, то је отежало, односно онемогућило њихов повратак у ДС. Моје лично мишљење као потпредседнице странке је да ће сарадња са Тадићем и СДС-ом у будућности бити немогућа, врло је тешка, али суд о томе ће донети већина ДС. То је моје лично мишљење.

Да ли ће бити отежана, односно немогућа сарадња и са Зеленовићем?

О томе ћемо говорити на нашим страначким органима. Видећемо. Избори ће бити велико чистилиште и за опозициону сцену и унутар самих странака. Зеленовића, односно ЗЗС, не бих стављала у исти раван са СДС-ом. Зеленовић има неке своје аргументе због чега су изашли на изборе. Они су тамо власт и они су ти који организују изборе у свом граду и тамо су медији слободни. Тамо су изборни услови далеко другачији, него у другим градовима.

Али и у Шапцу људи гледају РТС, имају телевизије са националном фреквенцијом…

Да, али имају могућности и да чују друго мишљење. У другим градовима је то заиста немогуће.

Сами сте рекли да је одлука о бојкоту била тешка. Прво, ДС је у блокади, а остаћете и без новца који добијате из републичког и локалних буџета. Да ли би због такве одлуке ДС могао да остане без одбора на локалу?

Одбори који су и данас функционални, функционишу на основу ентузијазма и вере тих чланова. Ми смо и данас функционисали без државних пара, пошто је тај новац одлазио на рачун који је у блокади, а сами чланови између себе скупљају новац да би платили струју и остале режијске трошкове, као и закуп просторија. За многе одборе неће бити никакве разлике то што нису на буџету да ли града, да ли републике. Биће тешко наравно.

Руководству ДС замера се улазак у СзС и због тога што је у њему Бошко Обрадовић, односно Двери, а неки тврде да ваша странка у том савезу има инфериорну улогу. Какав је ваш одговор на то?

Мој одговор је да онима који то тврде није проблем наш однос са Бошком Обрадовићем, него им је проблем наш однос према Вучићу. На жалост, Вучић има сараднике у опозиционим партијама, а на жалост има сараднике и у ДС. Управо такве тврдње да је ДС изгубила свој идентитет тиме што је ушла у СзС долазе од тих људи којима не одговара јака ДС и јак СзС. Ми смо јасно рекли на почетку да је СзС техничка коалиција, ми се нисмо програмски ујединили. СзС је техничка коалиција и ми смо се удружили у борби за фер и поштене изборе.

Поменули сте да Вучић има своје људе и у ДС. Који су то људи?

Па то су људи који добијају простор у режимским медијима.

Који су то људи?

Ваши читаоци ће то сами закључити. Сви они који у јавности иступају противно интересима ДС и који износе ставове супротно оним ставовима које је ДС донео на страначким органима, ти људи свакако нису добронамерни. Који су њихови мотиви, ја не знам, али то што раде, раде не да би рушли Вучића, него да би рушили ДС.

Како изгледа кампања бојкота?

Идемо од врата до врата, на најфреквентинија места, где можемо да сретнемо највећи број људи, као што су централни тргови и улице и када су пијачни дани. Ту стојимо и разговарамо са грађанима, имамо штандове, делимо флајере и новине који промовишу бојкот.. Доста смо активни и на друштвеним мрежама. То су канали комуникације и гостовања у оним малобројним независним медијима, где може да се чује глас опозиционих политичара.

Колико бирача треба да остане код куће, односно колико треба да изађе на изборе, да бисте ви оценили да је кампања бојкота била успешна?

Нама неће бити мерило успешности бојкота број изашлих бирача, јер нерегуларни избори нису само на бирачким местима, тог дана када се одржавају избори. Ови избори су унапред покрадени. Како можете да измерите број уцењених људи који ће изаћи тог дана на изборе? Многи људи буквално у страху да ће изгубити посао излазе на биралишта и гласају за листу коју предводи Александар Вучић. Око 230.000 људи у јавном сектору ради на одређено време, на три или шест месеци. Ти људи имају обавезу да скупе одређени број капиларних гласова да би задржали радно место. Значи, у просеку да за сваког од тих људи гласају његови родитељии ли брачни партнери то вам је већ милион људи који ће изаћи на биралишта само у страху да њихов члан домаћинства не изгуби посао у јавном предузећу. Моје искуство ми говори да СНС ове изборе добија на основу те агресивне кампање капиларних гласова. Њих скупљају сви, почев од спремачице у јавном предузећу до директора тог преуџећа.

Шта ће онда бити оцена успешности кампање бојкота, ако не број људи који ће изаћи на изборе?

Биће структура људи који ће представљати грађана у националном парламенту или локалним скупштинама. Ми смо сведоци да су многе странке или покрети ад хок настали последњих месеци и те странке ће, само ако Вучић процени да ће ући у парламент, заиста ући. Није никаква тајна да чланови СНС добијају партијске задатке да као што су скупљали потписе, тако ће многи чланови СНС добити инструкције да гласају за друге странке не би ли Вучић одржао привид те фасадне демократије у Србији. И Вучићу је вероватно мало непријатно да победи на изборима са 100 одсто, па ће он да намести да та победа не буде баш 100 одсто.

Извор: Nova.rs

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ