ћир

Rakić: Orlićev zadatak je da uguši svaku debatu


PODELITE:

Zamenica predsednika Demokratske stranke i narodna poslanica Dragana Rakić u emisiji „Među nama“ na televiziji Nova S poručila je građanima da nema promena u odnosu vlasti i opozicije.

„Nema nikakve promene u odnosu vlasti i opozicije, postoji samo simulacija da postoji pluralizam i demokratija u Srbiji. To što opozicija ima tri potpredsednička mesta u Parlamentu apsolutno neće imati nikakvu funkciju jer tim potpredsednicima nikada neće biti dato da predsedavaju skupštinskim zasedanjima. To što je opozicija dobila da predsedava u pet odbora ne znači ništa jer većinu u tim odborima čine poslanici vladajuće Srpske napredne stranke, dok u onim odborima u kojima opozicija predsedava zamenik dolazi iz Srpske napredne stranke i vrlo je lako da imate opstrukciju. Članovi odbora se ne pojave na poziv predsedavajućeg, nema kvoruma i odbor ne radi.“ Dodala je i da je njeno mišljenje da vladajuća stranka nema dovoljno stručnih kadrova i da su zbog toga potpredsednička mesta i neki odbori, u kojima treba da se radi, dati opozicionim poslanicima.

Na pitanje o imenovanju Vladimira Orlića Rakić izjavila je da je to bilo očekivano i da se ovde radi o jasnoj poruci Aleksandra Vučića i njegovog režima opoziciji, ali i građanima Srbije, da on ništa ne prepušta slučaju. „Sličan je slučaj sa dodelom nacionalnih frekvencija određenim medijima koji su pod strogom kontrolom Aleksandra Vučića i isto tako Aleksandar Vučić želi da kontroliše Parlament. Vladimir Orlić će biti izglasan, najverovatnije, da bi ugušio svaku debatu. NJegovo postavljenje je tu da bi ugušio debatu i dijalog. Orlić je bio jedan od najistaknutijih SNS jurišnika. On je doktorirao na tome da u agresivnom nastupu, a imala sam priliku da gostujem s njim u nekim emisijama, nastupa sa pozicije moći, latentno preti svojim sagovornicima. Vrlo je arogantan, bahat i agresivan,“ poručuje Rakić.

Dragana Rakić je izjavila i da je čula da je Milenko Jovanov već slavio što će postati ministar policije, i da je u tom smislu iznenađena njegovim imenovanjem za šefa poslaničke grupe SNS-a, ali i da je on idealan kandidat za to mesto iz istog razloga zašto i Orlić za predsednika Skupštine koja je ugušila svaki dijalog u Srbiji. Podsetila je javnost da je Jovanov 2012/13. godine kao član DSS-a bio u kabinetu tadašnjeg Pokrajinskog premijera Bojana Pajtića i molio ga da udruže snage kako bi sklonili nadolazeće zlo jer će, kako je rekao, „ovaj ludak sve nas poubijati“. Dodala je i da je 2014. pokušao da uvede jezičke patrole, 2016. postao član SNS, da bi od juče postao šef poslaničke grupe SNS.

Iskazala je poštovanje i zahvalnost Vladeti Jankoviću zbog načina na koji je predsedavao sednicom; „Gospodinu Jankoviću, pre svega, duboko hvala na tome što je rekao. On je bio moj profesor na Filološkom fakultetu. Završila sam svetsku književnost, a on je bio profesor na Katedri za svetsku književnost. Učio je nas, studente, etici, moralnosti, da iznad svega treba da budemo slobodni ljudi koji imaju kritičku svest, jer demokratija je upravo nastala u antičkoj Grčkoj u 5. veku pre nove ere.“

Na pitanje da li je legitimno da Ana Brnabić bude premijerka, a da sedi u poslaničkoj klupi, Rakić je odgovorila da nije. „To je kršenje zakona. Po Ustavu tri grane vlasti moraju biti strogo podeljene, zakonodavna, izvršna i sudska. Kada ste poslanica, deo ste zakonodavne vlasti; kada ste predsednica Vlade vi ste deo izvršne vlasti. U Ani Brnabić se sada preklapaju te dve grane vlasti koje moraju da budu po Ustavu odvojene, ali naprednjaci su navikli na to da krše zakon,“ naglasila je Dragana Rakić.

Poručila je da je Zoran Lutovac zatražio da se o svakom kandidatu za potpredsednika Parlamenta glasa pojedinačno da bi se izbeglo spinovanje, kao i da opozicija odlično sarađuje i da je kandidaturu za Lutovca potpisalo 35 proevropskih opozicionih poslanika i zahvalila partnerima koji su predložili Zorana Lutovca jer su u predsedniku Demokratske stranke prepoznali integrativnu ličnost, čoveka koji ima kapacitet da okuplja i tako učinili demokratama veliku čast.

Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE