lat

Ракић: Орлићев задатак је да угуши сваку дебату


ПОДЕЛИТЕ:

Заменица председника Демократске странке и народна посланица Драгана Ракић у емисији „Међу нама“ на телевизији Нова С поручила је грађанима да нема промена у односу власти и опозиције.

„Нема никакве промене у односу власти и опозиције, постоји само симулација да постоји плурализам и демократија у Србији. То што опозиција има три потпредседничка места у Парламенту апсолутно неће имати никакву функцију јер тим потпредседницима никада неће бити дато да председавају скупштинским заседањима. То што је опозиција добила да председава у пет одбора не значи ништа јер већину у тим одборима чине посланици владајуће Српске напредне странке, док у оним одборима у којима опозиција председава заменик долази из Српске напредне странке и врло је лако да имате опструкцију. Чланови одбора се не појаве на позив председавајућег, нема кворума и одбор не ради.“ Додала је и да је њено мишљење да владајућа странка нема довољно стручних кадрова и да су због тога потпредседничка места и неки одбори, у којима треба да се ради, дати опозиционим посланицима.

На питање о именовању Владимира Орлића Ракић изјавила је да је то било очекивано и да се овде ради о јасној поруци Александра Вучића и његовог режима опозицији, али и грађанима Србије, да он ништа не препушта случају. „Сличан је случај са доделом националних фреквенција одређеним медијима који су под строгом контролом Александра Вучића и исто тако Александар Вучић жели да контролише Парламент. Владимир Орлић ће бити изгласан, највероватније, да би угушио сваку дебату. Његово постављење је ту да би угушио дебату и дијалог. Орлић је био један од најистакнутијих СНС јуришника. Он је докторирао на томе да у агресивном наступу, а имала сам прилику да гостујем с њим у неким емисијама, наступа са позиције моћи, латентно прети својим саговорницима. Врло је арогантан, бахат и агресиван,“ поручује Ракић.

Драгана Ракић је изјавила и да је чула да је Миленко Јованов већ славио што ће постати министар полиције, и да је у том смислу изненађена његовим именовањем за шефа посланичке групе СНС-а, али и да је он идеалан кандидат за то место из истог разлога зашто и Орлић за председника Скупштине која је угушила сваки дијалог у Србији. Подсетила је јавност да је Јованов 2012/13. године као члан ДСС-а био у кабинету тадашњег Покрајинског премијера Бојана Пајтића и молио га да удруже снаге како би склонили надолазеће зло јер ће, како је рекао, „овај лудак све нас поубијати“. Додала је и да је 2014. покушао да уведе језичке патроле, 2016. постао члан СНС, да би од јуче постао шеф посланичке групе СНС.

Исказала је поштовање и захвалност Владети Јанковићу због начина на који је председавао седницом; „Господину Јанковићу, пре свега, дубоко хвала на томе што је рекао. Он је био мој професор на Филолошком факултету. Завршила сам светску књижевност, а он је био професор на Катедри за светску књижевност. Учио је нас, студенте, етици, моралности, да изнад свега треба да будемо слободни људи који имају критичку свест, јер демократија је управо настала у античкој Грчкој у 5. веку пре нове ере.“

На питање да ли је легитимно да Ана Брнабић буде премијерка, а да седи у посланичкој клупи, Ракић је одговорила да није. „То је кршење закона. По Уставу три гране власти морају бити строго подељене, законодавна, извршна и судска. Када сте посланица, део сте законодавне власти; када сте председница Владе ви сте део извршне власти. У Ани Брнабић се сада преклапају те две гране власти које морају да буду по Уставу одвојене, али напредњаци су навикли на то да крше закон,“ нагласила је Драгана Ракић.

Поручила је да је Зоран Лутовац затражио да се о сваком кандидату за потпредседника Парламента гласа појединачно да би се избегло спиновање, као и да опозиција одлично сарађује и да је кандидатуру за Лутовца потписало 35 проевропских опозиционих посланика и захвалила партнерима који су предложили Зорана Лутовца јер су у председнику Демократске странке препознали интегративну личност, човека који има капацитет да окупља и тако учинили демократама велику част.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ