lat

Радојев: Влада да обезбеди услове за онлајн наставу


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка захтева од министра Ружића и Владе Републике Србије да престану да обмањују јавност и да, под хитно, обезбеде све услове за праву онлајн наставу.

Пре само неколико дана, министар Ружић и премијерка Ана Брнабић убеђивали су јавност да су школе безбедна места и да у њима нема преношења вируса, док је Демократска странка тражила да се настава у школама у бар наредне две недеље одржава онлајн.

„Ако су школе заиста безбедне, зашто је онда Кризни штаб данас донео закаснелу одлуку да се настава до 21. децембра одвија путем учења на даљину? Да ли то значи да нас је ова власт, по ко зна који пут, обмањивала а само у циљу одржања сопственог рејтинга? Сада смо дошли у ситуацију да је око 5000 наставника или заражено или у самоизолацији и да је немогуће да се нормално настави са наставним процесом,“ изјавио је Горан Радојев, члан Главног одбора Демократске странке.

Демократска странка упозорава и власт и јавност да снимљени часови који се приказују на РТС-у нису онлајн настава, него обичан школски програм. Ти часови морају да буду допуњени часовима који се одржавају преко постојећих онлајн платформи, у реалном времену и уз активно учешће и комуникацију ученика и наставника.

„Још у августу, ДС је позвао власт да наставницима обезбеди одговарајућу опрему и обезбеди обуку за држање онлајн наставе, јер смо били потпуно свесни лоше епидемиолошке ситуације, свуда у свету. Такође, позвали смо власт да ученицима слабијег материјалног стања обезбеди таблете или рачунаре, као и стабилну интернет везу. Ако Телеком може да купује приватне телевизије, онда сигурно може да обезбеди и бесплатан интернет најугроженијим ученицима,“ закључио је Горан Радојев.

Коалиција Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије је и у овој ситуацији показала да је неодговорна како према наставницима и ученицима, које је здравствено угрозила, тако и према самом образовању, које се не сме одвијати само путем телевизијског програма. Уместо да се води интересима грађана, власт се и даље искључиво баве популизмом и личним рејтингом.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ