ћир

Radojev: Odgovornost je na ministru, ne na roditeljima


PODELITE:

Demokratska stranka zahteva da ministar Šarčević u narednih 15 dana predloži ozbiljnu strategiju koja bi pomogla da se školska nastava realizuje u skladu sa neophodnim merama zaštite i realnim mogućnostima ili da podnese ostavku, što je potez koji smo očekivali više puta u prošlosti. 

Pokušaj da se odgovornost prebaci na roditelje i na nastavnike samo je još jedan u nizu pokušaja da se Ministarstvo prosvete i ministar Šarčević oslobode odgovornosti koju, bez sumnje, nose jer i posle šest meseci nisu izašli pred javnost sa ozbiljnom strategijom kako bi obrazovanje u Srbiji trebalo da izgleda od jeseni, u uslovima pandemije. Roditelji niti mogu, niti treba, da se dogovaraju kako će nastava da izgleda u septembru, već to mora biti odluka koja će biti donešena na nivou države jer je osnovno obrazovanje obavezno i ta odluka mora da važi za sve pod istim uslovima.

Član Resora Demokratske stranke za prosvetu docent dr Goran Radojev istakao je da ne sme biti upitno da li će se zdravstvene mere poštovati. Deca i nastavnici ne smeju biti ugroženi ni u jednom trenutku i zato će velik deo, ako ne i cela nastava, morati da se organizuje na drugačiji način nego do sada. Nastava mora biti dobro osmišljena, tako da pruži stvarnu mogućnost učenja i država u tom procesu mora da podrži i škole i nastavnike, kako ne bismo došli u situaciju da nam časovi od septembra deluju kao kursevi na Jutjubu ili da učenici i roditelji (ponovo) budu pod velikim pritiskom.

„Sat vremena snimljenih predavanja emitovanih na televiziji i obimni domaći zadaci, bez mogućnosti postavljanja pitanja i žive reči, ne mogu biti rešenje. Nastavnicima je neophodno obezbediti sredstva za rad – pre svega, odgovarajuće softvere, računare i grafičke table, kako bi mogli da pokažu učenicima sve što je bitno, ali i da odgovaraju na njihova pitanja. Strategija mora da odgovori na još nekoliko izazova. Kako će se obezbediti poštovanje mera zaštite, posebno kada su u pitanju učenici nižih razreda koji će ići u školu jer ne mogu da ostanu sami kod kuće? Ako deo učenika ili svi ipak ostanu kod kuće, na koji način će se deci obezbediti pristup neophodnoj opremi, jer nemaju sva deca pristup računaru ili tabletu? Ministarstvo je dužno da obezbedi uslove da svi učenici i osnovnih i srednjih škola, i tokom pandemije, dobiju kvalitetno obrazovanje,“ zaključio je Goran Radojev.

Demokratska stranka insistira na tome da ministar Šarčević preuzme odgovornost i da, ukoliko u narednih 15 dana ne predstavi javnosti ozbiljnu strategiju koja bi omogućila nesmetano odvijanje nastave od septembra, podnese ostavku jer ovo nije prvi put da Ministarstvo na čijem je Šarčević čelu ne ume adekvatno da odgovori na izazove, a svakako mora biti poslednji put.


Resor Demokratske stranke za prosvetu

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE