lat

Радници сведоче о све лошијој ситуацији и партијском запошљавању у Електропривреди Србије


ПОДЕЛИТЕ:

Ресорни одбор Демократске странке за рударство и енергетику правовремено је упозораво на погубне поступке некомпетентног руководства Електропривреде Србије (ЕПС) чија је посвећеност личним интересима произвела озбиљне последице, остављајући на хиљаде људи без струје и грејања под налетом првог снега и изузетно ниских температура.

Рудари Kолубаре сведоче о томе да је од 2012. године, када је СНС преузео управљање државом и поставио Милорада Грчића за директора РБ Kолубара, бивало све горе и горе. Годишњи ремонти на основној, крупној рударској механизацији су све ређе рађени, а и квалитет одрађених радова је упитан.

Партијски послушници без потребног радног искуства су постављани на руководећа радна места, често чак и без одговарајуће квалификације, и са сумњивим дипломама. Додатни проблем представља и недостатак радне снаге, па тако запослени не могу ни да користе годишње одморе јер нема ко да их замени током одсуства. Чести кварови због лошег одржавања, недостатак резервних делова, потрошног материјала и алата, недостатак помоћне механизације без које крупна рударска механизација не може да ради, мањак извршилаца који опслужују ту механизацију и лоша технологија, довели су до тога да нема довољно откривеног угља.

Руководство ЕПС-а је симбол начина организације државних предузећа коју је успоставила ова власт, деградирајући положај радника и њихова права, бринући искључиво за лични капитал, а не за „обичног“ човека. Смена вршиоца дужности директора државних предузећа, као и запослених чија је једина квалификација да буду партијски послушници и људи одани партијском интересу, први је и најважнији корак у ревитализацији државе. Функционалност почива на систему одговорних и компетентних људи који раде у општем интересу и у складу са законом, на радној снази чија права морају бити не само законом заштићена, већ и поштована у пракси.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ