ћир

Protesti „1 od 5 miliona“ i ovog petka u 28 gradova i opština širom Srbije


PODELITE:

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ koji se od 30. novembra održavaju jednom nedeljno u više od 50 gradova Srbije, nastavljaju se i večeras (petak) u 28 gradova i opština: Novom Sadu, Nišu, Užicu, Čačku, Boru, Vranju, Zaječaru, Smederevu, Valjevu, Subotici, Šapcu, Sokobanji, Požarevcu, Pančevu, Vršcu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Požegi, Aranđelovcu, Apatinu, Šidu, Žagubici, Vladičinom Hanu, Loznici, Leskovcu, Mladenovcu, Lazarevcu i Raškoj.

Lutovac u Šapcu: Počeo opšti proces ujedinjavanja u Srbiji

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je večeras u Šapcu da je u Srbiji počeo „opšti proces ujedinjavanja“.

Lutovac je kazao da pod taj „opšti proces“ vidi ujedinjavanje DS, stranaka Saveza za Srbiju (SzS), kao i same opozicije i građana međusobno.

„Počinje ujedinjenje Demokratske stranke, sa druge strane počinje ujedinjavanje stranaka Saveza za Srbiju i sa treće najveće ujedinjavanje opozicije i građana koje je predstavljeno ‘Sporazumom sa narodom’. Ta tri procesa treba da promene krvnu sliku Srbije i obezbede normalan i fer politički život“, rekao je Lutovac.

Na tribini „Ujedinjeni do promene“ na kojoj je bilo više od stotinu građana, gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da Srbiji treba stranka levog centra.

„Srbiji treba velika stranka levog centra, mi želimo da napravimo jednu takvu stranku koja će obezbediti elementarne kriterije za normalan politički život“, rekao je Zelenović.

Nakon tribine počela je osma protestna šetnja „Jedan od pet miliona“ u Šapcu, a protestna kolona kretaće se centralnim gradskim ulicama.

Današnji protest pod nazivom „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta posvećen je Međunarodnom danu žena i borbi za prava i ravnopravnost svih žena u Srbiji.

Glavni moto i poruka skupa je „Za sve nas“, a govorile su poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov, studentkinja Filozofskog fakulteta Saška Radujkov, direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković i predstavnica Inicijative „Mame su zakon“ Ivana Tanasijević.

Aleksandra Jerkov je poručila da režim u Srbiji pruža zaštitu isključivo ljudima koji „pokušavaju da prevare i obmanu sistem“, a ne štiti one koji su pošteni i pokušavaju da žive isključivo od svog rada i zalaganja.

Jerkov je kazala da „oni ne daju Gašiće, Lončare, Jutke, Simonoviće, Stefanoviće, Maje i Zorane“ i da ne daju ljude koji „pokušavaju da prevare sistem“.

„U njihovom sistemu i režimu to su ljudi koji isključivo imaju zaštitu“, ocenila je Jerkov, prenosi Beta.

Ona je kazala da je nekažnjivost u Srbiji poprimila opasne razmere, ukazujući na slučaj novinara portala Žig info Milana Jovanovića, jer niko nije kažnjen za paljenje njegove kuće nakon što je kritički pisao o aktuelnoj vlasti.

„Ako ovo sa Milanom prođe i (predsednik opštine Grocka) Simonović još jedan dan provede, a da ne odgovara za to što je učinio, onda se to sutra može desiti svakome od nas, vašoj deci, kolegama, porodici, prijateljima. Moramo da kažemo: no pasaran“, rekla je Jerkov i dodala da „Novi Sad neće dati ni Milana, niti bilo kog poštenog čoveka u Srbiji“.

Ona je poručila da građani ne smeju dozvoliti dalje uništavanje Novog Sada, od onih koji bi da „ruše SPENS, stadion Vojvodine, koji rasprodaju građevinsko zemljište partnerima iz drugih država i poklanjaju vojvođansko poljoprivredno zemljište svojim poslovnim partnerima“.

„Mi ćemo odbraniti Novi Sad i Vojvodinu, a dok ne pobedimo, nećemo se skloniti odavde. U proteklih nekoliko dana mnogo smo slušali o tome ko smo i šta smo mi iz Vojvodine. Ipak je svakome jasno koliko je Vojvodina lojalna Srbiji i zbog toga ne treba niko nama da priča ko smo i šta smo, niti mi treba nekome da se pravdamo“, dodala je Jerkov.

Sedmi protest „Jedan od pet miliona“ u Užicu počeće ispred Skupštine grada, a okupljenima će se obratiti Dragan Ðilas, jedan od lidera i osnivača Saveza za Srbiju, i Radmila Gujaničić, predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice.

Tokom protesta, građanima će biti ponuđeno da potpišu Sporazum sa narodom, nakon čega će krenuti u protestnu šetnju centrom grada.

Na sedmom po redu skupu #1od5miliona u Vranju govoriće narodni poslanik Boško Obradović i istoričar Vladimir Dobrosavljević.

I ovog petka okupljanje je najavljeno za 18 sati, na šetalištu kod gradske Apoteke, gde će se okupljenima obratiti govornici, a zatim će skup krenuti centralnim gradskim ulicama u protestnu šetnju.

Na sedmom protestu u Kruševcu govore aktivistkinja za prava žena Sonja Antić i predsednik slobodnih odbornika Nikola Jovanović.

Profesor Čedomir Čupić govorio na osmom protestu u Zaječaru.

Reditelj Janko Baljak i predsednica udruženja građana ,,Izbor postoji’’ Irena Živković govore u Valjevu.

Poslanica Sanda Rašković Ivić govori u Boru.

Kod spomenika Vojvodi Stepi govoriće glumac Branislav Lečić i dramaturg Siniša Kovačević.

Pred građanima u Aranđelovcu govoriće Aleksandar Tanasković i Vladimir Savić.

U Lazarevcu govorio Hadži Nenad Maričić, spremljen i bager.

U Mladenovcu će se okupljenim građanima obratiti Maja Videnović, Tatjana Macura i Nenad Kulačin.

Narodna poslanica LJupka Mihajlovska i odbornik Zoran Jovanović govore u Pančevu.

Srđan Škoro govori na protestu #1od5miliona u Subotici.

Politikolog Boban Stojanović, glumica Jasmina Radovanović i sociolog Ivan Gajić govore u Sokobanji.

Na devetom po redu protestu u Gornjem Milanovcu na Trgu kneza Mihaila govoriće akademik Dušan Teodorović i narodni poslanik Marija Janjušević.

Bivši član Otpora Srđan Milivojević govori na sedmom protestu u Vršcu.

(Izvor: Danas)

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE