lat

Протести „1 од 5 милиона“ и овог петка у 28 градова и општина широм Србије


ПОДЕЛИТЕ:

Грађански протести „1 од 5 милиона“ који се од 30. новембра одржавају једном недељно у више од 50 градова Србије, настављају се и вечерас (петак) у 28 градова и општина: Новом Саду, Нишу, Ужицу, Чачку, Бору, Врању, Зајечару, Смедереву, Ваљеву, Суботици, Шапцу, Сокобањи, Пожаревцу, Панчеву, Вршцу, Горњем Милановцу, Крушевцу, Пожеги, Аранђеловцу, Апатину, Шиду, Жагубици, Владичином Хану, Лозници, Лесковцу, Младеновцу, Лазаревцу и Рашкој.

Лутовац у Шапцу: Почео општи процес уједињавања у Србији

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац рекао је вечерас у Шапцу да је у Србији почео „општи процес уједињавања“.

Лутовац је казао да под тај „општи процес“ види уједињавање ДС, странака Савеза за Србију (СзС), као и саме опозиције и грађана међусобно.

„Почиње уједињење Демократске странке, са друге стране почиње уједињавање странака Савеза за Србију и са треће највеће уједињавање опозиције и грађана које је представљено ‘Споразумом са народом’. Та три процеса треба да промене крвну слику Србије и обезбеде нормалан и фер политички живот“, рекао је Лутовац.

На трибини „Уједињени до промене“ на којој је било више од стотину грађана, градоначелник Шапца и председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић рекао је да Србији треба странка левог центра.

„Србији треба велика странка левог центра, ми желимо да направимо једну такву странку која ће обезбедити елементарне критерије за нормалан политички живот“, рекао је Зеленовић.

Након трибине почела је осма протестна шетња „Један од пет милиона“ у Шапцу, а протестна колона кретаће се централним градским улицама.

Данашњи протест под називом „Један од пет милиона“ у Новом Саду на платоу испред Српског народног позоришта посвећен је Међународном дану жена и борби за права и равноправност свих жена у Србији.

Главни мото и порука скупа је „За све нас“, а говориле су посланица у Скупштини Србије Александра Јерков, студенткиња Филозофског факултета Сашка Радујков, директорка Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић и представница Иницијативе „Маме су закон“ Ивана Танасијевић.

Александра Јерков је поручила да режим у Србији пружа заштиту искључиво људима који „покушавају да преваре и обману систем“, а не штити оне који су поштени и покушавају да живе искључиво од свог рада и залагања.

Јерков је казала да „они не дају Гашиће, Лончаре, Јутке, Симоновиће, Стефановиће, Маје и Зоране“ и да не дају људе који „покушавају да преваре систем“.

„У њиховом систему и режиму то су људи који искључиво имају заштиту“, оценила је Јерков, преноси Бета.

Она је казала да је некажњивост у Србији попримила опасне размере, указујући на случај новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића, јер нико није кажњен за паљење његове куће након што је критички писао о актуелној власти.

„Ако ово са Миланом прође и (председник општине Гроцка) Симоновић још један дан проведе, а да не одговара за то што је учинио, онда се то сутра може десити свакоме од нас, вашој деци, колегама, породици, пријатељима. Морамо да кажемо: но пасаран“, рекла је Јерков и додала да „Нови Сад неће дати ни Милана, нити било ког поштеног човека у Србији“.

Она је поручила да грађани не смеју дозволити даље уништавање Новог Сада, од оних који би да „руше СПЕНС, стадион Војводине, који распродају грађевинско земљиште партнерима из других држава и поклањају војвођанско пољопривредно земљиште својим пословним партнерима“.

„Ми ћемо одбранити Нови Сад и Војводину, а док не победимо, нећемо се склонити одавде. У протеклих неколико дана много смо слушали о томе ко смо и шта смо ми из Војводине. Ипак је свакоме јасно колико је Војводина лојална Србији и због тога не треба нико нама да прича ко смо и шта смо, нити ми треба некоме да се правдамо“, додала је Јерков.

Седми протест „Један од пет милиона“ у Ужицу почеће испред Скупштине града, а окупљенима ће се обратити Драган Ђилас, један од лидера и оснивача Савеза за Србију, и Радмила Гујаничић, председница Управног одбора Женског центра Ужице.

Током протеста, грађанима ће бити понуђено да потпишу Споразум са народом, након чега ће кренути у протестну шетњу центром града.

На седмом по реду скупу #1od5miliona у Врању говориће народни посланик Бошко Обрадовић и историчар Владимир Добросављевић.

И овог петка окупљање је најављено за 18 сати, на шеталишту код градске Апотеке, где ће се окупљенима обратити говорници, а затим ће скуп кренути централним градским улицама у протестну шетњу.

На седмом протесту у Крушевцу говоре активисткиња за права жена Соња Антић и председник слободних одборника Никола Јовановић.

Професор Чедомир Чупић говорио на осмом протесту у Зајечару.

Редитељ Јанко Баљак и председница удружења грађана ,,Избор постоји’’ Ирена Живковић говоре у Ваљеву.

Посланица Санда Рашковић Ивић говори у Бору.

Код споменика Војводи Степи говориће глумац Бранислав Лечић и драматург Синиша Ковачевић.

Пред грађанима у Аранђеловцу говориће Александар Танасковић и Владимир Савић.

У Лазаревцу говорио Хаџи Ненад Маричић, спремљен и багер.

У Младеновцу ће се окупљеним грађанима обратити Маја Виденовић, Татјана Мацура и Ненад Кулачин.

Народна посланица Љупка Михајловска и одборник Зоран Јовановић говоре у Панчеву.

Срђан Шкоро говори на протесту #1od5miliona у Суботици.

Политиколог Бобан Стојановић, глумица Јасмина Радовановић и социолог Иван Гајић говоре у Сокобањи.

На деветом по реду протесту у Горњем Милановцу на Тргу кнеза Михаила говориће академик Душан Теодоровић и народни посланик Марија Јањушевић.

Бивши члан Отпора Срђан Миливојевић говори на седмом протесту у Вршцу.

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ