lat

Протест у Београду: Сто хиљада налепница за „улице лажи Александра Вучића“


ПОДЕЛИТЕ:

Још један протест ЈЕДАН ОД ПЕТ МИЛИОНА против актуелне власти на челу са председником Србије Александром Вучићем одржава се у Београду. Протест је почео на Платоу испред Филозофског факултета, а грађанима су се обратиле Марија Лукић и Мариника Тепић.

Број слика: 1

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Окупљенима су се обратиле самостална посланица Мариника Тепић и Марија Лукић, бивша секретарица председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке кога су она и још неколико жена оптужиле за сексуално узнемиравање.

Марија Лукић је рекла да њена борба није политичка, већ да је борба за достојанство, част и правду.

Посланица Мариника Тепић поручила је председнику државе Александру Вучићу да неће стати док га не победе и не ослободе земљу од његове власти.

После одржаних говора окупљени су кренули у протестну шетњу централним градским улицама. Окупљени грађани се крећу Узун Мирковом, Париском улицом, Кнеза Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, Теразијским тунелом, Светогорском, Таковском, до Трга Николе Пашића.

Окупљени држе транспаренте "Ми смо уз народ, не уз бивше и садашње лопове", "Због слободе", "Пробуди се", "Устани Србијо", "Поштујте закон", "Стоп банкарском терору", "Радници робних кућа су уз вас", као и друге.

Грађанима се дели лист "Данас", а пушта се и музика са разгласа.

Организатори су најавили да је тема овонедељног протеста у Београду "Улицама лажи Александра Вучића" као и да су у складу са тим припремили 100.000 налепница са "лажима" председника државе, које ће грађани лепити улицама којима се буде пролазило током протестне шетње.

Организатори су замолили учеснике протеста да налепнице не лепе на аутомобиле и излоге радњи.

"Приватна својина наших суграђана нама није мета. Мета су нам улице које су узурпирали припадници диктаторског режима, и у складу с тим ми ћемо им, као и до сада, одговорити!", навели су организатори.

Први протест против насиља под називом "Стоп крвавим кошуљама" одржан је у Крушевцу 30. новембра 2018. због напада на једног од оснивача Савеза за Србију, лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста у том граду.

Од 8. децембра протести се организују сваке суботе у Београду, а захтеви су допуњавани.

Тражено је да РТС протестима посвети пет минута у својим информативним програмима, да јавни медијски сервис једнако извештава о свим политичким опцијама и да генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и уредник Информативног програма Небојша Љ. Стефановић поднесу оставке.

Са протеста је затражена и оставка министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, као и министра здравља Златибора Лончара.

Грађани захтевају да се пронађу починиоци и налогодавци убиства председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Са једног од протеста упућен је и позив на договор и захтев опозицији да изнесе конкретан план шта ће учинити да промене систем у Србији да би власт била сервис грађана.

После тог захтева више опозиционих странака и организација понудило је грађанима "Споразум са народом" односно предлог мера за обезбеђивање поштених избора и враћање демократских начела и владавине права након победе над актуелном влашћу на челу са Вучићем.

Протести се четвртком, петком и суботом одржавају и у другим већим градовима у Србији, међу којима су Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Чачак, Смедерево, Неготин, Шабац, Трстеник, Крушевац, Врање, Суботица, Панчево, Ужице, Горњи Милановац.

(Извор: Н1, Бета)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ