lat

Привреда не сме да зависи од воље председника и фокус група


ПОДЕЛИТЕ:

У тренутку када цела привреда информације добија преко јутарњег програма на телевизији, Ресорни одбор за привреду Демократске странке захтева од надлежних објективност у сагледавању последица кризе - да им здравље људи буде на првом месту, а не резултати испитивања јавног мњења, да немају двоструке стандарде када је примењивање мера у питању и транспарентнији и институционализован приступ у доношењу одлука. Привреда не сме да зависи од воље председника Вучића и резултата добијених на фокус групама,“ наводи се у саопштењу Ресорног одбора ДС за привреду.

Више од годину дана након проглашења епидемије, држава и даље не успева да нађе адекватан начин да одржава ситуацију под контролом. Не само да привреда испашта због тога што јој је онемогућено да ради, већ има и додатне трошкове због недостатка озбиљног приступа стављању епидемије под контролу.

Велики проблем у одговору државе на тренутну кризу представља и присуство двоструких стандарда када је забрана рада у питању, а највећу цену плаћају угоститељи. Наиме, стиче се утисак да је корону тешко добити у ски центрима или Београду на води, док треба избегавати ресторане и кафиће на отвореном. Да ли то значи да одређене компаније, оне које имају боље политичке везе, имају већу заштиту државе, од мањих, породичних предузећа? Чини се да значи управо то.

Само променом приступа државе, транспрентним начином доношења одлука и применом свеобухватних мера, грађанима ће бити јасно да заиста треба поштовати донешене мере, а привредним субјектима омогућено да минимализују губитке и да се лакше прилагоде новим условима. Привреда Србије је комплексна и тренутно исувише крхка како би зависила од расположења неког појединца, укључујући и председника државе. Колико год да је одржавање баланса битно, здравље људи је несумљиво приоритет у односу на економски раст, а чињеница је да тренутни стихијски начин гашења “ковид пожара” не доприноси ни једном, ни другом.


Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ