ћир

Predlog mera Kriznog saveta DS-a zaštite od koronavirusa za osobe sa invaliditetom


PODELITE:

Osobe sa invaliditetom u redovnim društvenim prilikama predstavljaju jednu od najugroženijih i najranjivijih društvenih grupa. U situaciji proglašene pandemije virusa Covid 19 od strane Svetske zdravstvene organizacije i proglašene epidemije u Republici Srbiji, neophodno je informacije o merama zaštite i postupanja prilagoditi i učiniti dostupnim za osobe sa invaliditetom.

Imajući u vidu da po procenama u Srbiji živi oko 800.000 osoba sa invaliditetom potrebno je uraditi sledeće:

- Sve kampanje javnog informisanja, informacije i uputstva nadležnih institucija omogućiti i na znakovnom jeziku, kako u vreme redovnih informativnih emisija (npr. Dnevnik RTS u 19.30) tako i u periodu svih vanrednih obraćanja i saopštenja. To podrazumeva i omogućavanje pristupačnog formata digitalnih tehnologija, titlovanje, relej servise i sms poruke.

- U okviru mera dostave osnovnih životnih namirnica, lekova i sredstava za dezinfekciju i zaštitu (maske, rukavice) OSI izdvojiti kao prioritetne kao što su to lica starija od 65 godina.

- Omogućiti logističku podršku udruženjima u smislu obezbeđivanja dovoljnog broja volontera koji nisu osobe sa invaliditetom.

- Izdavanje dozvola o kretanju posle 20h personalnim asistentima angažovanim u vezi sa negom OSI.

- U saradnji sa udruženjima omogućiti izdavanje odgovarajućih potvrda personalnim asistentima ili drugim licima angažovanim oko osoba sa invaliditetom, koje bi koristili u apotekama i prehrambenim radnjama zbog nemogućnosti stvaranja zaliha ili nedostatka materijalnih sredstava da plate troškove kućne dostave.

- Preduzeti sve dodatne mere opreza i zaštite osoba sa invaliditetom koje su na institucionalnom smeštaju, posebno imajući u vidu respiratornu osetljivost kod određenih oblika invalidnosti (neuromišićnih bolesti, itd).

- Za roditelje osoba sa invaliditetom, bez obzira na uzrast, omogućiti rad od kuće odnosno naknadu zarade u punom iznosu koji inače ostvaruje.

- U saradnji sa udruženjima a u zavisnosti od vrste invaliditeta omogućiti pristupačne servise za psiho-socijalnu podršku osoba sa invaliditetom.

- Koncipirati kampanje javnog informisanja na način da jasno istaknu stepen ugroženosti OSI kao što je to urađeno sa licima starijim od 65 godina.

- Omogućiti isplatu svih materijalnih davanja na kućnu adresu.

Krizni savet Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE