lat

Празник обележен страхом од губитка посла и будућности


ПОДЕЛИТЕ:

Срећан 1. мај, Међународни празник рада! Уз исказивање солидарности са радницама и радницима у знак сећања на достигнућа радничког покрета, односно жртве које су припадници радничког покрета поднели како би се изборили за већа радна права, ваљало би се подсетити у каквим условима живе и раде радници у Србији.

Овај 1. мај дочекујемо у атмосфери рата у Украјини и изложени претњама и изазовима које оружани сукоб може да донесе. Од вајкада рат је био непријатељ радника. Грађани Србије, погођени двогодишњом борбом са пандемијом, додатно су оптерећени страхом од губитка живота, радних места и економске кризе која увек прво погађа раднице и раднике. Шта би могли да очекују радници ако је минимална зарада 8.000 динара нижа од потрошачке корпе? Угрожени су сви, а последице ће први осетити они ангажовани на прекарним, привременим и повременим пословима јер ће се први суочити са губитком посла и недостатком средстава за живот.

Неопходан нам је нови Закон о безбедности и здрављу на раду јер је само у 2021. години на радном месту је погинуло 70 радника. У највећем броју случајева настрадали и повређени су, према подацима синдиката Независност, радили на црно. Лошој статистици која је обележила почетак 2022. године додатно је допринела погибија 8 рудара рудника Соко, а још увек нема довољно података о томе шта се догодило у топионици бакра Зиђин, сем да је један радник настрадао.

Нема боље прилике од 1. маја да се сетимо нерешеног случаја радне експлоатације радника из Вијетанма у зрењанинском Линглонгу који тежи да постане правило код ангажовања страних радника, али и на права радница и лошег положаја жена на тржишту рада, посебно оних које обезбеђују егзистенцију ангажовањем кроз флексибилни радни однос.

Потребан нам је Закон о раду који ће зауставити радну експлоатацију, обезбедити поштовање људских права, праведнију расподелу, достојанствене радне услове и безбедност на раду. Нека овај 1. мај буде последњи који обележавамо страхом од губитка права на рад и страхом од будућности.

Александра Јевтић

чланица ГО Деомократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ