lat

Подржимо здравствене раднике и раднице


ПОДЕЛИТЕ:

Данас када обележавамо 7. април, Светски дан здравља, скрећемо пажњу јавности како на проблеме у домаћем здравству, тако и на проблеме у вези са здрављем људи у читавом свету.

На данашњи дан, пре 70 година основана је Светска здравствена организација (СЗО) и тај важан догађај обележен је слоганом „Упознајте свој здравствени систем“. Након 70 година, када светом хара пандемија вируса Covid-19 на врло драматичан и тежак начин упознајемо наш домаћи здравствени систем.

Владе већине земаља, па и наша, нису озбиљно схватиле опасност коју доноси нови вирус и нису на време предузеле превентивне мере.

Пандемија је почела у децембру 2019. у Кини, а до почетка марта ове године наша Влада није реаговала. Штавише, наша власт је била једина на свету која се подсмевала коронавирусу, називајући га „најсмешнијим вирусом на свету који постоји само на фејсбуку“. Власт нас је саветовала да идемо у шопинг у Милано у жариште инфекције у Европи, и да превентивно испијамо ракију. Застрашујуће је да су сви ови неозбиљни савети долазили из уста професора Медицинског факултета у Београду. За то време странка на власти и њен председник, расписали су изборе, сакупљали потписе грађана, организовали митинге, свесно обмањујући грађане и доводећи их у смртну опасност. Тако смо као друштво изгубили драгоцено време за спровођење превентивних мера и потпуно неспремни дочекали пандемију.

Годинама уназад приоритет ове власти нису били образовање, наука и здравље. Без довољног броја образованог медицинског кадра, са здравственим установама које не задовољавају у потпуности услове за обављање здравствене делатности, не можемо се успешно борити против епидемија нити пандемија.

Зато овај дан, 7. април, када Светска здравствена организација слави свој 70. рођендан и обележава га под слоганом „Подржите медицинске сестре и бабице“ треба да буде последње упозорење нашим политичарима. Против претњи из природе каква је садашња пандемија коронавируса, не може се борити у систему који новац из Републичког фонда за здравстено осигурање преусмерава у изградњу фабрика које загађују природу, уништавање шума, премештањем река у цеви, исељавањем и протеривањем стручног младог кадра.

Недовољним улагањем у области здравства, образовања и науке повећава се здравствени ризик за популацију, а тиме се директно слаби и економска моћ државе, што затвара зачарани круг. Зато након пандемије, разлози за преиспитивање функционисања домаћег здравственог система као и читавог друштва, намећу се као нужност и обавеза.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ