lat

Подршка здравственим радницима уместо популистичких мера


ПОДЕЛИТЕ:

Због пожртвованости коју су испољили у периоду кризе на спашавању живота грађана Србије лекари, медицинске сестре, техничари, запослени у лабораторијама – сви који су се непосредно излагали опасности радећи у интересу здравља грађана Србије - заслужују посебну стимулацију у периоду ванредног стања.

Демократска странка предлаже да се уместо популистичке мере од 100 евра по глави пунолетног становника, чији су мотиви предлагања као и реализација крајње упитни, свим здравственим радницима који су били директно ангажовани у спашавању живота - уплати месечна стимулација на плату од 100% за сваки месец трајања ванредног стања.

За реализацију ове мере, под претпоставком да ће период ванредног стања трајати три месеца, потребан је тек мали део од 70 милијарди РСД предвиђених за једнократну помоћ целокупном пунолетном становништву.

Наиме, Влада Републике Србије почетком марта 2020. године, предложила је мере чијом реализацијом се очекује санирање дела последица које је пандемија вируса COVID 19 изазвала по економију Републике Србије. Поред оних које могу представљати предмет економске анализе и оправданости, мера која по својој суштини потпуно одудара од свих осталих је предлог давања од 100 евра сваком пунолетном грађанину Републике Србије. У укупном износу за њену реализацију потребно је фантастичних 70 милијарди РСД или око 600 милиона евра, што је изјава министра финансија Синише Малог изречена на конференцији за новинаре.

Државне мере помоћи јасно је, посебно уз појашњење да се њихова реализација планира за неки период након окончања ванредног стања изазваног пандемијом вируса због чега је нејасно каква је то помоћ за време ванредног стања, имају искључиво за циљ покушај утицаја на бирачко тело и представљају апсолутно злоупотребу и тренутног стања и одговорности за управљање јавним финансијама државе.

Посебно је основано запитати се зашто само пунолетне особе? Ако је циљ предлога био да се помогне грађанима Србије да преживе период кризе, онда потребу за храном имају и малолетни грађани Републике Србије. Они су извесно и осетљивија категорија становништва. Или малолетни грађани нису у фокусу ове Владе, јер просто немају право гласа. Уместо тога било би боље новац преусмерити на категорије становништва којима је таква помоћ најпотребнија и стимулисати оне који подносе највећи терет кризе.

По јавно доступним информацијама, Републику Србију годишње у просеку напусти око 350 лекара трајно, незадовољних материјалним статусом и условима у којима раде. Имајући у виду средства уложена у њихово образовање и стручно усавршавање, Република Србија само у тој области губи страховита средства и излаже се ризику од замирања здравственог система.

Зато сматрамо да би стимулација оних у здравству који су поднели највећи терет током пандемије била и симболички добра - њима као подстицај да остану овде, а грађанима као враћање наде да ће школовани у здравству остати овде.

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ