ћир

Podrška naporima MASE u borbi za autonomiju univerziteta


PODELITE:

Demokratska stranka podržava napore Mreže za akademsku solidarnost i angažovanost (MASA) da se izbori za akademsku autonomiju. Na današnjoj konferenciji za medije članovi i članice MASE ukazali su na niz pokušaja Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da postavljanjem pogodnog rukovodstva na naučno istraživačkim institutima stave njihov rad pod kontrolu i time ugroze njihovu autonomiju.

Broj slika: 2

GALERIJA SLIKA

MASA je danas saopštila i da će Ustavnom sudu predati Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o nauci i istraživanjima, koji sadrži spornu odredbu (član 60. stav 1.) prema kojoj od sedam članova upravnog odbora instituta, Vlada Srbije imenuje četiri člana.

Osiguravajući većinu u upravnim odborima instituta, Vlada Srbije može da donosi najvažnije odluke o radu instituta koje se tiču izbora direktora, donošenja plana, programa i strateških usmerenja instituta, ali i finansiranja naučno istraživačke delatnosti, čime je automatski prekršena autonomija instituta koja je garantovana i Ustavom Republike Srbije u članu 72.

Gazela Pudar Draško sa Instituta za filozofiju i političku teoriju istakla je da se trenutno na nekoliko instituta dešavaju nasilna postavljanja direktora mimo volje kolektiva i nastavno naučnih veća tih instituta.

Ona je rekla da se sporna odredba zakona primenjuje od 2010. godine, ali da je sve do nedavno postojala dobra praksa da se oko izbora članova upravnog odbora nadležno ministarstvo konsultuje sa nastavno naučnim većima instituta i da je postojalo obostrano poverenje prilikom tog izbora, ali da je to naglo prekinuto i otpočeto sa brutalnim nametanjima rukovodstva institutima. Ona je dodala i da je Institut za filozofiju i političku teoriju sa kog ona dolazi jedini koji ima direktora koji dolazi van kolektiva.

Janko Baljak, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti, rekao je da sama činjenica o potrebi za umrežavanjem na akademskom nivou govori da trenutno u našem društvu nije najpogodnija situacija za visoko školstvo i univerzitet u celosti. On je naglasio kako je jasno da su univerziteti i instituti, pored medija, glavna meta ovog režima i da se to može videti iz niza tihih pokušaja gašenja autonomije univerziteta, koji su oduvek bili izvor kritičkog mišljenja i klica pobune.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) je formirana sa ciljem da pod okriljem otvorene mrežne organizacije okupi sve pripadnice i pripadnike akademske zajednice koji su spremni da se angažuju na jačanju glasa struke kroz zalaganje za konzistentnu primenu osnovnih principa akademskog rada i njihovu odbranu kad su ugroženi. MASA se zalaže za poštovanje principa autonomije univerziteta, čestitosti, solidarnosti, slobode kritičkog mišljenja, javnosti i transparentnosti i društvene odgovornosti u akademskoj zajednici.

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE