lat

Подршка напорима МАСЕ у борби за аутономију универзитета


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка подржава напоре Мреже за академску солидарност и ангажованост (МАСА) да се избори за академску аутономију. На данашњој конференцији за медије чланови и чланице МАСЕ указали су на низ покушаја Владе Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја да постављањем погодног руководства на научно истраживачким институтима ставе њихов рад под контролу и тиме угрозе њихову аутономију.

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

МАСА је данас саопштила и да ће Уставном суду предати Иницијативу за оцену уставности и законитости Закона о науци и истраживањима, који садржи спорну одредбу (члан 60. став 1.) према којој од седам чланова управног одбора института, Влада Србије именује четири члана.

Осигуравајући већину у управним одборима института, Влада Србије може да доноси најважније одлуке о раду института које се тичу избора директора, доношења плана, програма и стратешких усмерења института, али и финансирања научно истраживачке делатности, чиме је аутоматски прекршена аутономија института која је гарантована и Уставом Републике Србије у члану 72.

Газела Пудар Драшко са Института за филозофију и политичку теорију истакла је да се тренутно на неколико института дешавају насилна постављања директора мимо воље колектива и наставно научних већа тих института.

Она је рекла да се спорна одредба закона примењује од 2010. године, али да је све до недавно постојала добра пракса да се око избора чланова управног одбора надлежно министарство консултује са наставно научним већима института и да је постојало обострано поверење приликом тог избора, али да је то нагло прекинуто и отпочето са бруталним наметањима руководства институтима. Она је додала и да је Институт за филозофију и политичку теорију са ког она долази једини који има директора који долази ван колектива.

Јанко Баљак, редовни професор Факултета драмских уметности, рекао је да сама чињеница о потреби за умрежавањем на академском нивоу говори да тренутно у нашем друштву није најпогоднија ситуација за високо школство и универзитет у целости. Он је нагласио како је јасно да су универзитети и институти, поред медија, главна мета овог режима и да се то може видети из низа тихих покушаја гашења аутономије универзитета, који су одувек били извор критичког мишљења и клица побуне.

Мрежа академске солидарности и ангажованости (МАСА) је формирана са циљем да под окриљем отворене мрежне организације окупи све припаднице и припаднике академске заједнице који су спремни да се ангажују на јачању гласа струке кроз залагање за конзистентну примену основних принципа академског рада и њихову одбрану кад су угрожени. МАСА се залаже за поштовање принципа аутономије универзитета, честитости, солидарности, слободе критичког мишљења, јавности и транспарентности и друштвене одговорности у академској заједници.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ