ћир

Podrška Evropskih socijalista Lutovcu i Demokratskoj stranci


PODELITE:

Predsednik Partije evropskih socijalista (PES) Sergej Stanišev poručio je u pismu upućenom dr Zoranu Lutovcu da se "ne mogu tolerisati" pokušaji preuzimanja Demokratske stranke "nelegitimnim, pa čak i nelegalnim sredstvima", te pozvao predsednika Lutovca i Demokratsku stranku (DS) da preuzmu vodeću ulogu u procesima evropskih integracija u Srbiji.

Stanišev je u svom pismu istakao kako je Demokratska stranka dokazala da je posvećena "projektu evropske integracije i demokratije" i posebno naglasio da borba za demokratiju, slobodu, jednakost, mir i pravdu u Srbiji "poslednjih godina nije bila laka". Zbog toga su, prema rečima Staniševa, još značajniji napori koje Lutovac i DS ulažu u toj borbi.

"Sa velikom zabrinutošću smo primili vesti o nelegalnom pokušaju preuzimanja Demokratske stranke u ključnim trenucima pre parlamentarnih izbora u Srbiji. Ne mogu se tolerisati pokušaji narušavanja unutarstranačke demokratije nelegitimnim, ili čak i nelegalnim sredstvima. Stojimo čvrsto uz vas u vašoj borbi za demokratiju i solidarnost i ohrabrujemo vas da preuzmete vodeću ulogu u evropskoj integraciji vaše zemlje, na osnovama naših zajedničkih vrednosti," navedeno je u pismu koje je predsednik PES-a Sergej Stanišev uputio predsedniku DS-a dr Zoranu Lutovcu.

U pismu se konstatuje da je u Srbiji poslednjih godina narušena demokratija, da nema medijskih sloboda i da je država "na različite načine zarobljena", ali i zadržava rezerva prema odluci opozicije da bojkotuje predstojeće izbore. Stanišev podseća na to da je Demokratska stranka već dugi niz godina pridružena članica PES-a u kojoj se evropski socijalisti i socijaldemokrate zajedno bore za ujedinjenu Evropu i njene osnovne vrednosti. "Zajedno sa svim sestrinskim strankama borimo se za progres i bolju Evropu," poručio je između ostalog u svom pismu dr Zoranu Lutovcu predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev.

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE