lat

Пешић: За правду се морамо изборити сами


ПОДЕЛИТЕ:

20. фебруар, датум који је ОУН 2007. године прогласила Даном социјалне правде. Датум на који ће се, баш као и на многе друге значајне датуме, само осврнути режим Српске напредне странке, просути неколико фиктивних статистичких података и мирно се вратити у своје „златно доба“. Уморним, обесправљеним и измалтретираним грађанима ће препустити 364 дана да у тамном вилајету у који су претворили Србију траже правду.

Декларација о социјалној правди се односи на обезбеђивање правичних исхода за све путем запошљавања, социјалне заштите, социјалног дијалога и основних права на раду. Појам социјалне правде заснива се на принципима поштења, једнакости, поштовања различитости и примене људских права у свим сегментима живота и он је у Србији данас урушен до потпуне негације.

„Србија је у овом тренутку земља у којој једна четвртина грађана живи у сиромаштву, док је две трећине оних који једва подмирују основне животне потребе. Ипак, оно што највише забрињава јесте тенденција потпуног обесправљивања и пораст реалног сиромаштва запослених,“ изјавио је Владимир Пешић, председник Ресорног одбора Демократске странке за социјалну политику, рад, запошљавање и борачка питања.

Законским изменама и иновацијама, режим је у циљу дисциплиновања својих бирача и максималног сужавања радничких права, практично омогућио неограничено трајање радног односа на одређено време. Када се томе дода изузетно ниска цена рада и неки од облика рада на црно као правило, добија се армија од скоро милион људи који свако јутро одлазе на посао, а чији пут у сиромаштво директно зависи од броја заокруженог на изборном листићу, броја коментара подршке на друштвеним мрежама, или неретко од времена проведеног у лепљењу плаката, сакупљању „капиларних гласова“ и анимирању „сигурних гласача“. О злоупотребама социјалног статуса у политичке сврхе, сведоче и случај „куповине гласова“ преко Центара за социјални рад 2018. или трагикомична „победа“ Савеза војвођанских Мађара на локалним изборима у Врању.

„У нади да ће до наредног 20. фебруара у Србију стићи социјална правда, да ће се запосленима вратити права и достојанство, да новинарима неће бити паљене куће, да људи неће бити убијани од стране људи блиских режиму по пешачким прелазима, наплатним рампама, тротоарима или на радним местима, да неће бити пребијани ни испред својих домова, нити било где другде. У нади да грађани више неће стрепети од уцена режима и са свешћу да нам правду неће дати они који је систематски затиру, Демократска странка поручује да се за правду морамо изборити сами,“ закључио је Владимир Пешић.

Ресорни одбор Демократске странке за
социјалну политику, рад, запошљавање и борачка питања

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ