lat

Пешић: Не може бити напретка док су радници у пеленама и страху


ПОДЕЛИТЕ:

„Штрајк радника чачанске Фабрике резног алата, као и вест о кашњењу зарада запослених у ваљевској фабрици 'Крушик' којима је због неплаћања доприноса од стране овог некадашњег гиганта наменске индустрије ускраћено право на лечење, поново је покренуо питање објективности извештаја о наводном економском процвату Србије, некаквом златом добу, али и положају радника и радница у Србији,“ изјавио је председник Ресорног одбора Демократске странке за социјалну политику, рад, запошљавање и борачка питања Владимир Пешић.

Према речима највиших званичника Републике Србије, наша земља је лидер у региону по висини просечне зараде која износи преко 500 евра, посебно у поређењу са платама пре доласка Вучића на власт, док демократе смарају да су те тврдње, најблаже речено, неозбиљне по више основа.

Представници владајуће странке су променили метод обрачунавања просечне зараде, па је свако поређење са прошлошћу обесмишљено – то би било као када бисмо рекли да су након 5. октобра 2000. године просечне плате у Србији повећане преко 1100%. Иако то номинално јесте тако, морају се узети у обзир све околности. Рецимо, једна од првих мера актуелне власти било је повећање опште стопе ПДВ-а, што је моментално утицало на поскупљење свега. Струја је од 2012. године, рачунајући и акцизу, поскупела преко 50%, такса за јавни медијски сервис готово 100%, а накнада за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије је од фебруара ове године поскупела преко 500 процената. Повећане су и стопе пореза на непокретности, тако да не чуди што грађани не осећају никакве бољитке јер их у суштини ни нема,“ тврди Пешић.

Потпуно је јасно да ни о каквом економском процвату Србије не може бити речи док Србија страним инвеститорима даје огромне субвенције за радна места која су слабо плаћена са лошим условима рада, и док смо сведоци озбиљних проблема са којима се суочавају радници у Србији - од ношења пелена на радном месту, преко великог броја повреда на раду од којих су многе са смртним исходом, до кашњења исплате зарада.

Стручни тим Демократске странке је као кључни проблем у друштву дефинисао управо проблем радника као стубова друштва. Радници у Србији морају уживати највиши степен заштите и мора бити искорењен рад на црно. При крају је разрада детаљних мера за поправљање положаја радника, које ће се односити на јачање синдиката, јачање кредибилитета и независности инспекције рада, паралелно са пооштравањем казнене политике за несавесне послодавце и подршком прекршајним судијама у циљу веће ефикасности, посебно у области радног права и безбедности и заштите на раду,“ потврдио је Владимир Пешић.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ