lat

Пауновић: Очекујем шире протесте од оних које смо видели зимус


ПОДЕЛИТЕ:

Председник општине Параћин и заменик председника ДС Саша Пауновић за Данас

Моје је мишљење да одлука да се избори бојкотују треба да значи да је циљ да недемократских и непоштених избора уопште неће ни бити, оцењује за Данас Саша Пауновић, председник општине Параћин и заменик председника Демократске странке, у одговору на питање о бојкоту предстојећих избора, односно о томе шта опозиција која заговара неизлазак на биралишта планира да уради дан након бојкота.

Саша Пауновић даље наводи за наш лист да тај циљ треба постићи широком кампањом која треба да укључи и протесте грађана шире од оних, како каже, које смо видели зимус. Јер сада, тврди он, имамо јасан циљ – обезбеђивање услова за фер и поштене изборе.

– У таквој ситуацији и не поставља се питање „шта дан после бојкотованих избора“ – сматра саговорник Данаса.

Упитан да ли се унутар Савеза за Србију праве планови, као и шта је његово лично мишљење у вези са том темом и шта очекује, Саша Пауновић каже да се нада заједничком наступу целокупне демократске опозиције.

– Очекујем стварање широког фронта и снажне организације која ће донети промене у нашем друштву, организације која ће бити у стању да мобилише масе, организује протесте, постави јасне циљеве – закључује Пауновић.

Подсетимо, Главни одбор Уједињене Демократске странке, коју ће чинити ДС, Социјалдемократска странка и Заједно за Србију, одлучио је на седници, током викенда, да странка не учествује на предстојећим парламентарним изборима због, како се наводи, „очигледне неспремности режима да обезбеди елементарне услове за поштене изборе и слободно изражавање воље грађана“.

Уједињена ДС је у саопштењу навела да бојкот избора „није циљ“ политике странке али и да та одлука „не значи одустајање од борбе за демократску трансформацију државе и за слободне и поштене изборе“. „Управо супротно, одлука о бојкоту избора под овим околностима значи још снажнију борбу за промену изборних услова од које нећемо одустати. Ту борбу настављамо не само у земљи, већ и кроз сарадњу са Европским парламентом, Европском комисијом и другим међународним институцијама и представницима“, пише у саопштењу.

Подсетимо, за сада, бојкот избора активно пропагирају чланице Савеза за Србију, организатори протеста „Један од пет милиона“, као и Иницијатива Не да(ви)мо Београд. Лидер Покрета слободних грађана, Сергеј Трифуновић, начелно је изјавио да се противи бојкоту, али његова странка тек треба да донесе коначну одлуку.

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ