lat

Пауновић: Далеко од рефлектора престонице, овде су уништени животи да би се сачувала демократија


ПОДЕЛИТЕ:

Тачно је да је тешко објаснити да треба да се повучемо без борбе, онима који осам година нису издали иако су остајали без посла, смењивани, премештани пред пензију на шалтере, уцењивани, трпели претње, малтретирани на разне начине, хапшени, приморавани под претњом вишемесечног притвора да признају "дела" која нису починили. Далеко од рефлектора престоничких медија овде су многима уништени животи да би се сачувало ово мало демократије.

Део јавности је убеђен да ћете ви у Параћину изаћи на изборе као група грађана или чак на листи “Један од пет милиона”. Да ли је то тачно?

Увек сам излазио на изборе на листи Демократске странке, на снази је одлука да ДС не учествује на изборима. Апсолутно је сигурно да ме неће бити ни на каквој листи "Један од пет милиона" на локалним изборима.

Тачно је да је тешко објаснити да треба да се повучемо без борбе, онима који осам година нису издали иако су остајали без посла, смењивани, премештани пред пензију на шалтере, уцењивани, трпели претње, малтретирани на разне начине, хапшени, приморавани под претњом вишемесечног притвора да признају "дела" која нису починили. Далеко од рефлектора престоничких медија овде су многима уништени животи да би се сачувало ово мало демократије. Да ли је њихова жртва била узалудна?

Тачно је да у Параћину постоји велико неразумевање у јавности зашто бисмо препустили 20 година рада напредњацима, иако локалне изборе организујемо преко институција локалне самоуправе и општинске изборне комисије у којој СНС нема већину, имамо локалне медије преко којих грађани могу да се информишу и резултате због којих нам грађани годинама дају подршку. У Параћину није бојкотован рад скупштине, управо зато што је реч о институцији којом не управља СНС и у којој је био могућ дијалог.

Тачно је и да смо се за редовне изборе припремали озбиљно као и увек много пре идеје о бојкоту. Од септембра 2018. до септембра 2019. смо обишли преко 15000 домаћинстава, пренели информације о спровођењу нашег програма, прикупили предлоге грађана о томе шта желе да уђе у наредни четворогодишњи програм. Сам сам закуцао на врата 1100 домаћинстава, 88 дана разговарао са грађанима од врата до врата.

Вероватно утисак о коме говорите долази због свих горе наведених чињеница. Поглед на политику у Србији са наше провинцијске линије фронта изгледа прилично другачије од ћаскања о политици у престоници.

Да ли је тачно да ће листе “Један од пет милиона” бити маска за излазак странака из Савеза на изборе? Зашто није тешко у то поверовати?

Не верујем. Не примећујем било какве припреме СзС за излазак на изборе. Дуже време из објективних разлога, нисам представљао ДС на састанцима Савеза, али ми тако нешто не изгледа вероватно.

Како бисте описали тренутну ситуацију у ДС и зашто је до ње дошло? Мислим на сукоб око чланства у Савезу и бојкота и који је излазак из те ситуације?

Група дугогодишњих руководилаца и посланика ДС изгубила је позиције на страначким изборима, а сад им прети и губитак политичких позиција које им омогућавају одређене привилегије, нпр. већу видљивост у медијима. Прича о Савезу и бојкоту је само згодан алат да покушају да се изборе за позиције које су имали унутар странке, нема ту никакве политике, идеје ни идеологије. Због те непрекидне унутарстраначке борбе и сплектарењем, ДС је и пала на 2% на београдским изборима.

Већина у странци је јасна и ова група задржава пажњу само зато што с једне стране игнорише статутарна ограничења, а са друге користи Статут да врши опструкцију и тако успорава рад странке наносећи и даље штету организацији. Имају подршку, ако не и директну помоћ режима за своје активности. То је лако доказати само пребројавањем гостовања на режимским медијима и третманом у таблоидима које контролише СНС.

Међутим, после одлуке ПСГ да бојкотује изборе чини се да су им све лађе потонуле. Очекивали су да ће до посланичких места доћи форсирањем сукоба и растурањем СзС због наводног "антевропејства и русофилије", преузимањем ДС и изласком на изборе у сарадњи са ПСГ и још неким организацијама.

Цензус од 3% последица је неуспеха да ово спроведу. Не искључујем могућност да ускоро, после још једног покушаја пуча напусте ДС и изађу на изборе у неком другом формату.

Потпуно сам сигуран да би, да су којим случајем у ситуацији да воде ДС и да Савез иде на изборе, били по цели дан загрљени са Бошком Обрадовићем и у највећој љубави са целим главним одбором Двери.

Како се у ДС зове када неко после унутарстраначке расправе и донете одлуке јавно заступа другачији став?

Очигледно кршење члана 17. став 1, 2 и 7 Статута ДС, а у вези члана 24. став 1 Статута. Реч је о свесној саботажи усвојене политике странке у јавности.

Драгољуб Мићуновић мисли да је бојкот бесмислен и опасан? Његова реч би требало да има тежину, зар не?

Господин Мићуновић је имао сличне ставове 1997. године, када је ДС изборе бојкотовала, а он на њима учествовао као кандидат Демократског центра чији је био лидер. Тада то није помогло Демократском центру да сруши Милошевића и да ојача организацију, а ДС без њега била је главна снага промена три године касније. Наравно, услови сада и тада нису исти. Господина Мићуновића увек треба саслушати, има огромно искуство, имао је више него било ко од нас могућности да учи на сопственим грешкама, што не значи да је увек у праву.

Шта сте помислили када сте видели реакцију Бошка Обрадовића?

Да је реч о лажном твитер налогу, због неприхватљивих квалификација на рачун господина Мићуновића и чињенице да је овакав напад помогао управо критичарима СзС и режиму. Многи чланови ДС који се не слажу са учешћем ДС у СзС критиковали су претходних месеци господина Обрадовића и Двери, па и он има право на критику ставова неких у ДС, али то ни у ком случају не може бити оправдање за овакав одговор и коришћени речник.

Мислите ли да је реакција председника ДС-а била блага с обзиром на речи које је упутио Обрадовић?

Реакција председника била је сасвим примерена.

Хоће ли се ДС изјашњавати о свом члантву у Савезу и када? Шта Ви мислите треба ли ДС да остане део Савеза или да остане и стално се ограђује од потеза Двери?

ДС се више пута изјашњавала о чланству у Савезу. Најпре на изборној скупштини, јер је управо политика сарадње са опозицијом на темељу горких искустава са београдских избора добила највећу подршку. Други пут на ГО, када се одлучивало о извештају председника странке када је говорио о Савезу, трећи пут када је формално доношена одлука о оснивању Савеза, четврти пут када се гласало о бојкоту, пети пут када је групица незадовољних неуспешно покушала да обори кворум на седници главног одбора. Колико пута треба да се изјаснимо о Савезу да би то било озбиљно схваћено?

Нисам приметио да се ДС стално ограђује од потеза Двери. Претпостављам да мислите на "ограђивање" групице незадовољних чланова који имају медијску пажњу обрнуто пропорционалну значају у странци и у јавности често самовласно говоре или се у медијима представља да говоре "у име ДС" док заправо говоре само у своје име. Све је то фарса, понављам, да Савез излази на изборе и да имају шансе да се нађу на "пролазним" посланичким местима, Бошко Обрадовић би им био најбољи друг.

Сасвим сам сигуран да без опозиционог савеза нема промена у Србији. Једину ману СзС налазим у томе што није довољно чврсто интегрисан. Само озбиљна организација опозиције, посвећена, дисциплинована, са пожртвованим члановима који размишљају само о томе како вратити слободу, правду, поштовање закона у Србију како би се омогућили и фер и слободни избори, слобода медија, нормалан политички живот, може се изборити са напредњачком хоботницом. Свако ко већи проблем види у онима који се заједно са осталима боре за ове циљеве, а не сметају му они који су нам слободу узели, свесно или у незнању ради за СНС.

Извор: Данас

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ