Отворено писмо Зорана Лутовца

Србија данас није слободна земља. Србија данас није демократија. Њен правни поредак срушен је у Савамали, па је свака потрага за правдом у овој земљи осуђена да лута међу тим рушевинама, герилски освајајући мале победе и тражећи савезнике.

Бастион слободарске и грађанске Србије, Демократска странка, највише је патила под ударом овог аутократског режима. На све могуће начине, протеклих осам година, демократе и демократкиње широм Србије, а сада и сама срж ДС-а, њен легалитет, изложени су правном насиљу и тортури, незапамћеној у историји вишестраначја Србије.

У Србији не само да нема услова за поштено и слободно изборно надметање, већ су основни постулати сигурне државе, њена уставна начела и закони, која нас штите од “рата свију против свих” остали у песку у Херцеговачкој, а бетонски небодери, који ничу на савској обали Београда, су ту да нас свакодневно подсете ко је ред и закон у Србији.

Како су навели људи од изузетног знања и угледа наше земље, снага Демократске странке почива на јасним циљевима и интегритету, које уноси у грађанску борбу против аутократских режима. Данас, наш циљ никада није био јаснији и никад се храбрије нисмо борили за наш интегритет.

Жан Пол Сартр је рекао да свака победа, ако се подробно описује, почиње да личи на пораз. Али, наша борба, коју смо до детаља успели, из дана у дан све више, да представимо и опишемо јавности, као највећем савезнику оном ко истину говори, и да потом добијемо саборце и подршку са многих адреса, говори да нашу победу нећемо ни славити ни описивати, већ да је она само предуслов за јасан циљ Демократске странке, за нашу јасну борбу за достојанство сваког грађанина, за слободну Србију, где владају закони, а не самовоља, за Србију која искрено корача пут Европске уније.

Без искрене Демократске странке, њених поштених и честитих чланова испред којих стојим и храбрих грађана са којима корачам на протестима, таква Србија није могућа.

Као председник Демократске странке у коју верујем, позивам вас да нам се у тој борби придружите.

Зоран Лутовац, председник Демократске странке