ћир

Osuda napada na novinare


PODELITE:

Demokratska stranka osuđuje napad na televizijsku ekipu N1, onemogućavanje potpunog i istinitog informisanja sa sportskog događaja, selektiranje redakcija prilikom izdavanja akreditacije i stalno generisanje novih sukoba i atmosfere nasilja.

Sve viđeno pre, za vreme i nakon fudbalske utakmice osenčava sportski karakter događaja. Militarizacija nesvojstvena igri i sportu, nacionalistička ornamentika i pojava tenka sa konotacijom i značenjem koje odudara od svake normalnosti služe vlasti koja na razdoru i sukobu snaži svoj uticaj.

Pogrde upućene novinarskoj ekipi N1 koja je bila na radnom zadatku iste su i po sadržini i po težini onima koje uobičajeno i neprestano izgovara Aleksandar Vučić, kada ocenjuje rad nezavisnih medija. Sinoć se nije radilo, dakle, o neočekivanom incidentu, već o konkretnom sprovođenju pogrešne politike i uverenja da je istina neprijatelj.

Država koja koristi navijače i produbljuje svaki jaz do linija fronta nema demokratski karakter. Nespremnost da se prošire granice slobode, omogući normalan i profesionalni rad medijskim poslanicima i spreče pritisci i upliv politike karakterišu vlast Aleksandra Vučića od uspostavljanja.

Redakcije nezavisnih medija i profesionalci koji odbijaju diktate i ucene bivaju ponižavani i vređani, finansijski iznurivani i ometani u aktivnostima. Tolerisanje prakse anatemisanja i diskreditacije vodi u fizička razračunavanja i ugrožavanje bezbednosti.

Demokratska stranka nema iluzija ko je stvarni vinovnik sinoćnjeg ataka na televizijsku ekipu, kao i da je moguće promeniti stanje u sferi informisanja, statusu i položaju novinara, bez temeljne i sveobuhvatne promene sistema. Sve ovo potvrđuje smisao i osnovu zalaganja da se pitanje medija uvrsti kao prioritetno u svako definisanje uslova demokratizacije društva.

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE