lat

Осуда напада на новинаре


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка осуђује напад на телевизијску екипу Н1, онемогућавање потпуног и истинитог информисања са спортског догађаја, селектирање редакција приликом издавања акредитације и стално генерисање нових сукоба и атмосфере насиља.

Све виђено пре, за време и након фудбалске утакмице осенчава спортски карактер догађаја. Милитаризација несвојствена игри и спорту, националистичка орнаментика и појава тенка са конотацијом и значењем које одудара од сваке нормалности служе власти која на раздору и сукобу снажи свој утицај.

Погрде упућене новинарској екипи Н1 која је била на радном задатку исте су и по садржини и по тежини онима које уобичајено и непрестано изговара Александар Вучић, када оцењује рад независних медија. Синоћ се није радило, дакле, о неочекиваном инциденту, већ о конкретном спровођењу погрешне политике и уверења да је истина непријатељ.

Држава која користи навијаче и продубљује сваки јаз до линија фронта нема демократски карактер. Неспремност да се прошире границе слободе, омогући нормалан и професионални рад медијским посланицима и спрече притисци и уплив политике карактеришу власт Александра Вучића од успостављања.

Редакције независних медија и професионалци који одбијају диктате и уцене бивају понижавани и вређани, финансијски изнуривани и ометани у активностима. Толерисање праксе анатемисања и дискредитације води у физичка разрачунавања и угрожавање безбедности.

Демократска странка нема илузија ко је стварни виновник синоћњег атака на телевизијску екипу, као и да је могуће променити стање у сфери информисања, статусу и положају новинара, без темељне и свеобухватне промене система. Све ово потврђује смисао и основу залагања да се питање медија уврсти као приоритетно у свако дефинисање услова демократизације друштва.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ