lat

Острашћени СНС-овци желе да ми униште каријеру


ПОДЕЛИТЕ:

Писмо јавности Татјане Вешовић, председнице Општинског одбора Демократске странке из Вршца

Коме смета једна жена, лекар, хуманиста, мајка и због чега? Та жена, то сам ја, др Татјана Вешовић, а они су људи који су умислили да су власници свега што хода, расте и живи на овим просторима.

Они желе да буду власници туђих живота, мисли и одлука. Јуришници Српске напредне странке прво су претњама и лажима раширили мук Србијом, потом су насрнули на све што нуди наду, могућност и доноси спокој. Не могу својим незнањем и гневом силника да постану власници моје биографије, честитости и знања, зато је монструозно прекрајају, настоје да уклоне из ње све што ми је донело ауторитет, значај ономе што радим и смисао живота.

Последње три године против мене воде најпрљавију медијску кампању, провлаче ме кроз блато својих таблоида, измишљају непостојеће афере и лекарске пропусте, смењују ме са места начелнице и из све снаге се труде да ми наметну нечији туђи живот.

Нисам из Београда дошла у Вршац ни по чијем задатку, већ по задатку своје лекарске професије коју обављам већ 30 година. Не знају они шта је мисија и визија, у извршењу партијских задатака су се опремили само мржњом. Захваљујући стручности и знању помогла сам да на свет је дође око 5.000 беба, а захваљујући мом раду и раду мојих колега вршачко породилиште је 2016. године док сам била начелница добило награду портала Бебац за однос лекар-пацијент. Убрзо по добијању награде, сменили су ме са места начелнице из нејасних разлога.

Да је напредњацима политика била испред стручности потврдио је и Апелациони суд пре два месеца када је донео правоснажну пресуду да Болница мора да ме врати на место начелнице. Наравно, то још увек нису урадили. Поред Суда оцену о мом раду дале су и моје колеге чију сам подршку имала тада, а имам је и данас.

Даље, у мом животу нема места за њихове политичке играрије кроз које се родитељи и њихова деца користе за политичку борбу против неистомишљеника. Када сам постала чланица Демократске странке и данас када сам чланица Извршног одбора и председница Градског одбора ДС у Вршцу нисам очекивала да ће моје опозиционо деловање бити разлог за свеопшту хајку против мене. Сагледавала сам своје разлоге не сагледавајући њихове мотиве. Острашћени СНС-овци желе по сваку цену да ми униште успешну лекарску каријеру, да униште моју породицу, да ме дискредитују на сваки могући начин. Јер, не заборавите - они воле жене које клече.

У нормалној, демократској земљи, то што неко другачије политички мисли, никако не сме да буде разлог за деградацију његове личности. У нормалној демократској држави, мој политички ангажман никако не би могао да умањи моју стручност као лекара. Али Србија је нажалост, далеко од уређене и озбиљне државе.

Зато не могу и не желим да ћутим док се све распада у здравству - једином систему у друштву који користе сви, од рођења до смрти. Управо зато здравство би морало бити кадровски, материјално и технички оспособљено, организационо припремљено, неполитично и искључиво у служби очувања здравља. Нажалост, у општем суноврату друштва и свих норми и вредности, садашња власт чак и здравство користи као један од механизама за успостављање доминације, добијање и чување партијских кадрова. Сведоци смо застрашивања запослених у здравству могућим губитком радног места и уцењивања стручним усавршавањем, специјализацијама и субспецијализацијама.

Чак и масовни „извоз“ здравствених радника за садашњу власт није проблем. За њих је то само олакшавајућа околност у настојању да сломе отпор стручних и свесних људи који и даље раде у систему државног здравства. Људе из садашње власти који су буквално отели државу и друштво не занима ни општи интерес ни потребе сваког грађанина појединачно. Занима их само да сачувају и учврсте своју власт и своје незаслужене привилегије.

Па, ако је за остварење тог циља неопходно да се потпуно разори здравство - разориће га. Уништиће га до краја без трунке гриже савести, или осећаја одговорности. Очигледно је да је власт јако уплашена и да користи сва средства да застраши и отера своје најбоље и најспособније грађане и остави небрањени простор само за себе и своје присталице. Зар нису одахнули када су генетичару Миодрагу Стојковићу напокон видели леђа?

Онима којима смета докторка из Вршца, желим још да кажем - нећу одустати. У свом животу ћу и даље наставити да се борим за достојанствен живот свих нас, за боље услове рада нас лекара и медицинских сестара, за бољи квалитет здравствених услуга које пружамо нашим пацијентима. Немам право да одустанем од борбе против аутократског режима Александра Вучића који попут канцера разара наше друштво.

За своју дијагнозу о друштвеној патологији имам доказа, не вршим на основу ње селекцију пацијената, не злоупотребљавам ординацију за политичку трибину, не ширим пропаганду одурним флајерима и бесомучним увредама за говорницом. Имам обавезу како према својој породици тако и према хиљадама својих пацијенткиња и њихових породица да будем још храбрија и још гласнија у тој борби. И да никад не паднем на колена, али и испод висине задатка које су ми професија, човекољубље и политички активизам поставили.

Тако је у мом животу, а како је у њиховом, не знам, а искрено и не интересује ме.

Ауторка је лекарка специјалиста гинекологије и акушерства и председница Градског одбора ДС Вршац

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ