ћир

Osmi mart više od simbolike


PODELITE:

Borba za ekonomska, politička i društvena dostignuća žena je civilizacijsko pitanje i kao takvo ono je uvek aktuelno i nema svoj početak i kraj.

Osmi mart je svakako važan datum u kalendaru ženske emancipacije i to je prilika da se setimo svih hrabrih žena koje su protestovale zbog loših uslova rada, radnog vremena, niskih plata, tražile pravo na obrazovanje i pravo glasa. Iako su danas primetni rezultati ove ženske revolucije, ne treba nikad smetnuti s uma da ta prava do danas nisu u potpunosti ostvarena, da borba za jednake mogućnosti i dalje traje, a da su neka stečena prava čak dovedena u pitanje. Zato su ove godine najlepši osmomartovski karanfili u Srbiji upravo protesti u preko 100 gradova na čijem će čelu marširati neke nove Klare Cetkin i Roze Luksemburg spremne da budu podrška novim generacijama devojčica u ostvarenju njihovih snova i kreiranju pravednijeg i emancipovanijeg lica Srbije.

Dragana Rakić

Potpredsednica Demokratske stranke

Žene rođene u XX veku su prve generacije žena ikada koje su svojim rođenjem stekle prava da ih se smatra ljudskim bićima, sa pravima i slobodama. Sve mi stojimo na ramenima prethodnih generacija koje su se za ta ljudska prava žena borile i rezultate svoje borbe nisu dočekale žive, ali mi taj njihov san o ravnopravnosti živimo. I dužne smo da sanjamo dalje, da svoja ramena spremimo za one koje dolaze posle nas. Borba za slobodu nema kraj.

Gordana Čomić

Generalna sekretarka Demokratske stranke

Spram političke i duhovne stvarnosti žene stupaju znatno borbenije, kao bljesci koji se smenjuju u stalnom pokretu. Svi problemi pripadaju sadašnjosti i ovom svetu – to je poimanje žena koje promenu tvore. Rešenje nije utopijsko, nije iznad nas, nije jučerašnje i sutrašnje, ono je naš odgovor i naše dostojanstvo. Rođene smo da se u razlikama prepoznamo i dopunimo, a ne da se otuđimo i okujemo. Roza, Klara, Hana, Marija Bursać... sve su delom posvedočile koji je pravac koji nas ne drži u mestu za nas ostavljenom.

Ništa ne menja ljudsku prirodu kao volja žene. Godine 1967. Ketrin Švicer je prva žena koja je istrčala Bostonski maraton. Tokom trke, bilo je takmičara koji su joj upućivali pogrdne komentare, saplitali. Nije se obazirala. Trku je istrčala do kraja, a zahvaljujući njoj 1972. ženama je zvanično dozvoljeno učešće na Bostonskom maratonu. Žene trče svoje trke da bi one postale naše pobede. Mi, sada i ovde, šetnjom pobeđujemo milione prepreka i laži, uvreda i osporavanja.

Biljana Maksimović,

Šef Informativne službe

Kada se pomene rodna ravnopravnost najpre se raspravlja o jeziku. Suština rodne ravnopravnosti ne leži samo u jeziku, jezik je ogledalo stvarnosti. A, stvarnost je takva da jaki, moćni i osioni kinje i zlostavljaju ne samo žene, već i ostale, sve one koji nisu u njihovom čoporu, sve one koji su nezaštićeni. Ravnopravnosti ovde nema, delimo se na jake i slabe. Institucije u Srbiji služe samo da glume državu i potpomognu vlastodržšcima da ostanu na svojim pozicijama. Najvažnije je trenutno zaustaviti nasilje, bezakonje i anarhiju, sve drugo će biti lakše.

Marina Nikolić

Predsednica Foruma žena Demokratske stranke

Osmi mart je podsećanje da borba nikada nije gotova. 8. mart znači obavezu za svaku od nas da budemo glas onih čiji se glas ne čuje. Da podržimo i pojačamo glas onih žena koje se ohrabre da ga podignu. Da razumemo problem koji nas možda lično ne dotiče, da se protiv njega borimo kao da je naš lični, najveći. Da sve devojčice, devojke i žene budu slobodne, sigurne i bezbedne.

Maja Videnović

Narodna poslanica Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE