lat

Осми март више од симболике


ПОДЕЛИТЕ:

Борба за економска, политичка и друштвена достигнућа жена је цивилизацијско питање и као такво оно је увек актуелно и нема свој почетак и крај.

Осми март је свакако важан датум у календару женске еманципације и то је прилика да се сетимо свих храбрих жена које су протестовале због лоших услова рада, радног времена, ниских плата, тражиле право на образовање и право гласа. Иако су данас приметни резултати ове женске револуције, не треба никад сметнути с ума да та права до данас нису у потпуности остварена, да борба за једнаке могућности и даље траје, а да су нека стечена права чак доведена у питање. Зато су ове године најлепши осмомартовски каранфили у Србији управо протести у преко 100 градова на чијем ће челу марширати неке нове Кларе Цеткин и Розе Луксембург спремне да буду подршка новим генерацијама девојчица у остварењу њихових снова и креирању праведнијег и еманципованијег лица Србије.

Драгана Ракић

Потпредседница Демократске странке

Жене рођене у XX веку су прве генерације жена икада које су својим рођењем стекле права да их се сматра људским бићима, са правима и слободама. Све ми стојимо на раменима претходних генерација које су се за та људска права жена бориле и резултате своје борбе нису дочекале живе, али ми тај њихов сан о равноправности живимо. И дужне смо да сањамо даље, да своја рамена спремимо за оне које долазе после нас. Борба за слободу нема крај.

Гордана Чомић

Генерална секретарка Демократске странке

Спрам политичке и духовне стварности жене ступају знатно борбеније, као бљесци који се смењују у сталном покрету. Сви проблеми припадају садашњости и овом свету – то је поимање жена које промену творе. Решење није утопијско, није изнад нас, није јучерашње и сутрашње, оно је наш одговор и наше достојанство. Рођене смо да се у разликама препознамо и допунимо, а не да се отуђимо и окујемо. Роза, Клара, Хана, Марија Бурсаћ... све су делом посведочиле који је правац који нас не држи у месту за нас остављеном.

Ништа не мења људску природу као воља жене. Године 1967. Кетрин Швицер је прва жена која је истрчала Бостонски маратон. Током трке, било је такмичара који су јој упућивали погрдне коментаре, саплитали. Није се обазирала. Трку је истрчала до краја, а захваљујући њој 1972. женама је званично дозвољено учешће на Бостонском маратону. Жене трче своје трке да би оне постале наше победе. Ми, сада и овде, шетњом побеђујемо милионе препрека и лажи, увреда и оспоравања.

Биљана Максимовић,

Шеф Информативне службе

Када се помене родна равноправност најпре се расправља о језику. Суштина родне равноправности не лежи само у језику, језик је огледало стварности. А, стварност је таква да јаки, моћни и осиони киње и злостављају не само жене, већ и остале, све оне који нису у њиховом чопору, све оне који су незаштићени. Равноправности овде нема, делимо се на јаке и слабе. Институције у Србији служе само да глуме државу и потпомогну властодржшцима да остану на својим позицијама. Најважније је тренутно зауставити насиље, безакоње и анархију, све друго ће бити лакше.

Марина Николић

Председница Форума жена Демократске странке

Oсми март је подсећање да борба никада није готова. 8. март значи обавезу за сваку од нас да будемо глас оних чији се глас не чује. Да подржимо и појачамо глас оних жена које се охрабре да га подигну. Да разумемо проблем који нас можда лично не дотиче, да се против њега боримо као да је наш лични, највећи. Да све девојчице, девојке и жене буду слободне, сигурне и безбедне.

Маја Виденовић

Народна посланица Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ