lat

Одговор Демократске странке министру финансија Синиши Малом


ПОДЕЛИТЕ:

Министар финансија, бивши градоначелник Града Београда, члан председништва Српске напредне странке и некадашњи упосленик и функционер Агенције за приватизацију на позицији директора Центра за тендере од 2001. године, господин Синиша Мали критиковао је не само изјаву, него и право Демократске странке да изнесе своје мишљење по питањима за које сматра да су од изузетне важности за грађане Републике Србије.

У изјави објављеној на званичној презентацији Демократске странке, изанализиран је документ, објављен на интернет презентацији Министарства финансија, Управе за јавни дуг:

http://www.javnidug.gov.rs/upload/Stanje%20i%20struktura/Maj/Debt%20report%20maj%20-%20SRB%20CIRILICA.pdf

документ "Извештај о стању и структури јавног дуга Републике Србије у мају 2018. године", што уједно представља и последњи објављени извештај министарства на чијем је челу господин Синиша Мали о износу јавног дуга Републике. На страници број 4, у табели под називом: "Преглед јавног дуга Републике Србије; Стање јавног дуга Републике Србије на дан у периоду од 31.12.2000.-31.05.2018. године" прецизно је наведено следеће:

1. Укупно јавни дуг Републике Србије на дан 31.12.2017. године 23, 210 милијарди ЕВРА.

2. Укупно јавни дуг Републике Србије на дан 31.05.2018. године 24,126 милијарди ЕВРА.

3. Разлика између претходних показатеља је 24,126 ЕВРА – 23, 210 ЕВРА = 916 милиона ЕВРА.

Дакле, свако ко жели да се увери својим очима може консултовати интернет презентацију Управе за јавни дуг и погледати предметне и све друге информације о јавном дугу. На пример, да је јавни дуг на дан 31.12.2000. године, као последица власти Српске радикалне странке, Социјалистичке партије Србије и ЈУЛ-а износио 14,176 милијарди ЕВРА, односно 201% БДП. Да је јавни дуг у јулу 2012. године износио 15, 848 милијарди ЕВРА, да би, до децембра 2012. године, нарастао на 18,193 милијарди ЕВРА. Влада, на чијем челу је био Ивица Дачић, формирана је 27.07.2012. године.

Друга опција заиста јесте да се верује изјавама министра финансија, господина Синише Малог.

А о којим је то изјавама реч? Оним изјавама које он већ годинама непрекидно понавља да је са својим сарадницима наследио јавни дуг Града Београда у износу од 1,2 милијарде ЕВРА и исти преполовио. Поред упорних, али нажалост, очигледно безуспешних, покушаја низа економиста, на челу са члановима Фискалног савета да тадашњем градоначелнику, а садашњем министру финансија објасне суштину методологије обрачуна јавног дуга, те да иста не представља предмет произвољног става који се мења у зависности од тренутних потреба неке политике, резултат је изостао. Више је него очигледно да су сви ти напори били узалудни.

Посебно се истиче следећа изјава актуелног министра финансија:

’’Мали је навео да је на крају 2014. године Србија била у дефициту од 6,6 одсто БДП-а, а дуг опште државе је био 71,8 одсто БДП-а са растућим трендом, што је управо последица лоше финансијске политике коју је ДС водила док је била на власти од 2001. године, док је на крају маја ове,  године Србија имала суфицит од 8,8 милијарди динара на годишњем нивоу, што је за око 400 милиона евра боље од буџетског плана.’’

Уколико је тема методологије обрачуна јавног дуга сувише компликована бившем градоначелнику, садашњем министру финансија, онда би просте чињенице требало да буду много једноставније за савладавање. Или је ипак Демократска странка у праву када тврди да је на делу енормно манипулисање  од стране актуелне власти.

Прво, Демократска странка је учествовала у извршној власти Републике Србије од октобра 2000. године до 2004. године, након чега је власт преузела коалиција, која, с малим изузецима, чини власт и данас. Господин Синиша Мали је управо у предметном периоду био помоћник министра, па потом директор Центра за тендере Агенције за приватизацију. Да ли и господин Мали датим изјавама осећа одговорност за постојање економских промашаја тог периода, с обзиром на функције које је у том периоду обављао?

Друго, 2014. године на власти у Републици Србији био је Александар Вучић. Као и две године пре, као и скоро четири године после. Како је могуће да је група зналаца и стручњака тек 2014. године схватила да је заправо Демократска странка довела земљу до банкрота у периоду када није била на власти? Да ли изношење таквих ставова заправо служи да се оправда енормно задуживање Републике Србије у периоду власти Српске напредне странке и увећање само јавног дуга од око 10 милијарди ЕВРА?

Примењујући методологију обрачуна јавног дуга господина Синише Малог, било би интересантно израчунати колико би износио дуг Републике Србије уколико би се на јавни дуг Републике додало свако задужење Електропривреде Србије, Телекома Србија а.д. Београд, других јавних предузећа, јавних комуналних предузећа, попут београдских топлана, попут ГСП Београд, као и привредних друштава која обављају делатност од општег интереса, а који је настао од друге половине 2012. године? Да ли би се говорило о 30, 40 или 50 милијарди ЕВРА? И колико би то износило учешћа у БДП?

Јер то је методологија примењена на случају Града Београда.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ