lat

Одбор ДС за здравство: Хитно предузети мере за сузбијање пандемије


ПОДЕЛИТЕ:

Ресорни одбор Демократске странке за здравство (РО ДС) затражио је од Владе Србије да одмах распусти свој Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19 и именује нови који ће стручно, законито и без политичког утицаја извршне власти управљати кризом изазваном пандемијом новог коронавируса.

Према оцени страначког Одбора за здравство, досадашњи Кризни штаб је изгубио поверење грађана због тога што је више штитио интересе власти него здравље грађана, али и због своје недоследности у предлагању, тумачењу и спровођењу мера за борбу против вируса, као и због широко распрострањене сумње у тачност података о размерама епидемије које саопштава. У Одбору ДС-а за здравство припремљен је и предлог мера које је неопходно одмах предузети како би се створили услови за ефикасну борбу против вируса који прети читавом човечанству.

Чланови РО ДС за здравство предложили су седам мера које би требало спровести одмах по распуштању Кризног штаба и формирању новог тела:

1. Најхитније набавити довољан број PCR тестова и дистрибуирати их по здравственим установама у складу са епидемиолошком ситуацијом;
2. Сместа проширити индикације за тестирање сумњивих, контаката и, посебно, здравствених радника;
3. Смањити коришћење тзв. брзих тестова због непоузданости;
4. Убрзати, до максимума, рад у лабораторијама, и објављивати дневне резултате, као и проширити њихов број и капацитете;
5. У свим средствима јавног информисања непрекидно оглашавати где су ковид амбуланте, ковид болнице, а где могу да се лече и како „редовни“ хронични и акутни болесници од других болести;
6. У свим средствима јавног информисања непрекидно обавештавати да ли постоје и која су средства за јачање имунитета, а претходно учинити све да их има довољно у продаји;
7. Створити поверење у оне који руководе борбом против епидемије напред наведеним мерама, како би се могле прихватити и оне мере које би можда могле поново бити неопходне.

Мере које је предузимао „Кризни штаб“ биле су изнуђене због почетне потпуно неадекватне реакције, и остаће заувек познате као претерано рестриктивне, са кршењем људских права различитих делова популације. У процесу здравственог збрињавања осталих болесника направљен је хаос, који још увек није разрешен, а резултат су огроме последице за хроничне болеснике, којима је ускраћена редовна и благовремена здравствена нега.

Ресорни одбор за здравство Демократске странке пружа пуну подршку здравственим радницима, од чијих напора и тешког рада зависи ова борба. Ресорни одбор апелује и на грађане Србије да воде рачуна о сопственој заштити и заштити других, те да непрекидно предузимају мере које су им добро познате. Такође, подржавамо борбу Синдиката лекара и фармацеута Србије за боље услове рада, бољу организацију и хуманији третман оних који надљудским напорима штите и спашавају животе оболелих.

Ресорни одбор Демократске странке за здравство

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ