lat

Ново тројство српских избора – три К


ПОДЕЛИТЕ:

Старо тројство америчких избора су три Г – Год, гунс анд гаyс. Ново тројство српских избора су три К – корупција, корона и Косово.

Ниш је поново послужио као почетна станица за нирнбершке релије напредњачке камариле.

На истом месту пре скоро десет година Александар Вучић је у препуној дворани Чаир морао да смирује недовољно преваспитане радикале да не звижде западним амбасадорима и љутитим гласом их натерао да „спонтаним аплаузом“ поздраве уважене званице. Знао је врло добро да о његовој политичкој будућности не одлучују они који аплаудирају, већ они којима се аплаудира па је позив на колективни удворички плес морао да упути са бине.

Ниш је деведесетих био „црвена тврђава“, непресушна база Слобиних социјалиста, центар окупљања фанатизованих национал-комуниста који су били спремни и крвљу да бране постојећи систем. Двадесет и пет година касније овај други по величини град у Србији поново има обожаваног највећег сина нашег народа и преосталих непротераних народности, поново се певају оде преЦеднику спасиоцу и поново се уместо иконица, освежавајућих јелкица или жениних слика на упадљива места стављају фотографије великог Вође који је од града уништеног жутом кугом направио српским Сеулом (ранг Манчестера је резервисан за љубоморне Лесковчане).

У царском граду страначки скуп није само протоколарна манифестација испуњена пригодним изразима захвалности и подршке најважнијем госту. Не, код нас на Југу та врста посебне садо-мазо везе подигнута је на мистични, готово религијски ниво. Зато се баш на овом „светом“ месту, пред својим апостолима и следбеницима заклео да док дише неће дозволити да лопови из бившег режима поново дођу на власт.

Ова вишеслојна порука не само да је сама по себи злокобна и застрашујућа, већ је нека врста предсказања.

К1

Корупција је још увек тема која пали вечито кратки фитиљ код просечног српског гласача који је киван на државу јер га краде, бесан на шефа јер га малтретира, незадовољан окружењем јер га спутава. За просечног Србина политика је уметност пронаћи туђег кривца за сопствене недостатке.

Завет још увек актуелног председника контрадикторан је из више разлога, а најважнији је онај да су готово сви криминалци из бившег режима већ променили страначки дрес и прешли у његово јато. Каква је то држава којом он председава када криминалци нису у затвору, већ на политичком тржишту? Зашто исти нису пред народним судом који суди по закону, већ заштићени политичким имунитетом излазе пред суд народа који суди по утиску.

Ако већ себе представља као санитарни коридор према људима са оне стране закона, због чега високе државне функције покривају особе о којима његови незванични службени листови пишу као о члановима или заштитницима чланова организованог криминала.

За све што оптужује припаднике бивше, и подвлачим бивше власти, много гори грех је на леђима оних који чине стуб садашње власти. Ђиласових 610 милиона изгледају као џепарац наспрам оног што таблоиди уписују на конто његових кумова, телохранитеља или колега са Севера. Кад год грми о пљачкашкој приватизацији, те речи треба покрити сликом продатог ПКБ-а или смедеревске Железаре. Када саветује Маринику Тепић да не вози фантомски порше, треба га подсетити на министра здравља који престоницом крстари у џипу који кошта колико једна медицинска сестра заради за пола свог радног века.

К2

Корона неће оборити Вучића, али може бити двосекли мач који он није способан да врати у корице. Упозорење – оштрице су једнако смртоносне и за опозицију која не сме прећи на другу обалу Рубикона где је чекају теорије завере и незалечени гранични поремећаји.

Вучић ће сигурно покушати да капитализује добро организовану вакцинацију, релативно повољну епидемиолошку ситуацију у односу на регион, као и вакционализам којим је омеђио зону свог геополитичког утицаја. С друге стране мача једина извесност код епидемија јесте перманентна неизвесност.

Не постоји породица у Србији чији ближи или даљи члан није био жртва ове модерне куге. Ту су медијски спинови и ружичасте халуцинације са националних фреквенција неефикасни. Болнице су нам и даље у катастрофалном стању, кровови прокишњавају, климе не раде, а кадрови одлазе у масовном броју. Нове болнице биће само чешљање мртваца, ако нам се остваре апокалиптичне најаве старозаветног Кона, јер делта сој може довести до колапса пренапрегнутог система.

Арсенал је празан. Људима су вакцине представљане као чудо технике, као избављење, а карта лоцкдоwна је већ на отварању партије потрошена. Држава је сама себе сатерала у угао и полако престаје да буде контролор будућих догађаја.

К3

Косово је вечита тема српске политике. Уместо фокусирања на трагедије појединаца које верно одсликавају дубину кризе, попут несрећне судбине Драгице Гашић, једине Српкиње повратнице у Ђаковици, зупчаник телескопа се окреће у супротном смеру па се косовска сага сабија у мозаик фантазмагоричног српског света који је довољно мали да не подсећа на Велику Србију и на ружну прошлост његових твораца, али довољно велики и ван реалности да у њему Вулин може бити председник Србије, а Вучић председник свих Срба.

Такав распоред је најавио лидер борбене левице на којем је Србија опевана као авлије, авлије пуне бехара, а Вучић Србима, суседима и целом свету послао претећи поздрав преко другара.

Стижу нове деведесете и питање рађа питање – шта гаси неизбежне немире и где то још живот умире. И док у души бројим ожиљке, гледам синовљеве бистре окице које ме питају да ли је овај свет заиста толико леп као одраз у његовом оку. Разочарење које следи одрастањем у држави која поново пева у славу ножева и слави чудне свеце, не могу да спречим. Надам се да могу да одложим.

Једно знам – иако је дошло време с горег на горе у коме се разиграло оно најгоре, све су то барабе и ја свог сина не дам. Ма какав они чудовишни свет правили, у њему нема места за бистрооке.

Немојмо се заваравати, нама се не приближавају избори, већ судар светова. Припремимо се на време!

Аутор је лекар, члан Главног одбора Демократске странке

Извор: Данас

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ