lat

Новаковић: Зорана Михајловић да објасни где је 300 милиона евра


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Небојша Новаковић изјавио је да су све досадашње процене трошкова изградње Фрушкогорског коридора биле неколико пута мање од цене из уговора који је министарка Зорана Михајловић потписала са кинеском компанијом ЦРБЦ.

"Реч је о путу који повезује Нови Сад са аутопутем и путем Рума-Шабац у укупној дужини од 47,7 киломатара, за шта ће, према закљученом уговору, Србија платити 606 милиона евра, или рекордних 13 милиона евра по километру. Упоредни подаци показују да ниједан пут у овом делу Европе који је градјен у последњих 20 година није ни близу толико коштао колико ће коштати 'Фрушкогорски коридор'", стоји у саопштењу Демократске странке.

Новаковић је подсетио да је актуелни председник Покрајинске владе Игор Мировић 2014. године, као министар регионалног развоја, званично објавио да су трошкови градње "Фрушкогорског коридора" 150 милиона евра.

"У ту процену није ушла и цена моста преко Дунава дужине 1,8 километара који би требало да се гради код Ковиља, али је познато да је мост сличних карактеристика који је градјен у периоду 2009-2011. године код Бешке, у дужини од 2,2 километра, коштао 50 милиона евра. Под претпоставком да ће Ковиљски мост коштати дупло скупље од оног код Бешке и да ће трошкови осталих радова бити чак за 50 милиона евра већи од првобитно процењених, опет долазимо до рачунице да ће Србија за нови пут платити бар дупло више од највеће могуће реалне цене", рекао је Новаковић.

"Владајући режим је практично суспендовао Закон о јавним набавкама и ни за један посао финансирања и изградње путева није покретан поступак набавке. Све се ради путем тзв. робних кредита и непосредном погодбом са очигледно вишеструко увећаним ценама. Учешће наше привреде у тим пословима је минимално, а задуживање земље максимално. Нико није против градње путева, али јесмо против пљачке попут ове у градњи 'Фрушкогорског коридора' у којој ће у нечијим 'џеповима' завршити најмање 300 милиона евра. Зорана Михајловић мораће кад-тад да објасни у чијим, закључио је Небојша Новаковић."

Извор: Н1

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ