lat

Новаковић: Власт узима од пољопривреде и привреде, најесен још јача криза


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Покрајинског одбора Демократске странке (ПО ДС) за Војводину Небојша Новаковић изјавио је данас у Скупштини Војводине да вођа владајућег режима Александар Вучић и његови следбеници у Војводини обмањују грађане када говоре о Србији као земљи са најбољом економијом у Европи.

Као доказ да је стварно стање у привреди и друштву потпуно другачије од оног како га приказује режимска пропаганда, он је навео ребаланс буџета Војводине који се данас разматра у покрајинском парламенту и који предвиђа умањење прихода за више од четири милијарде динара, што је око 5,5 посто од првобитно планираног износа буџета. Новаковић је упозорио на то да ће већ најесен уследити ново смањење буџета јер ће се тада знатно јаче осетити последице економске кризе коју власт сада због избора покушава да прикрије.

"Не може се очекивати да ће економски резултати после пандемијске кризе бити добри, али се то мора отворено рећи грађанима, уместо што се шири лаж о најбољој економији у региону, па и у читавој Европи. Посебан проблем је то што се у ребалансу буџета највише умањују средства за пољопривреду по којој је Војводина позната и која једина одржава какав-такав ниво производње. Ако додамо и то да се средства намењена Секретаријату за привреду овим ребалансом умањују чак за 41 посто, онда стварно не знам чему могу да се надају и пољопривреда и читава привреда у покрајини. Не знам по којим критеријумима су смањивана планирана средства, али видим да се највише узима од оних секретаријата које не воде кадрови Српске напредне странке," истакао је Новаковић. 

Уместо да учествује у скупштинској фарси од расправе о буџету, Демократска странка поставља питања власти да ли су лекари и остало медицинско особље у Клиничком центру Војводине и другим здравственим установама заиста адекватно заштићени и зашто су умирали лекари током пандемије, те зашто јавност није обавештена о свим чињеницама о случају стоматолога из Новог Сада који је умро од последица инфекције коронавирусом и којег је покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић експлицитно оптужио да је свесно ширио заразу, мада постоје индиције и докази да том стоматологу заправо није била пружена одговарајућа медицинска помоћ. Новаковић је упозорио на то да запосленима у здравству нису трајно повећане плате за 10 посто, како стално тврде и Вучић и сви његови следбеници, већ да им се само исплаћује стимулација на основну зараду, на коју немају право они који су били на боловању, у изолацији или из било ког другог разлога нису све време били на послу. Према Новаковићевим речима, запосленим са најнижим примањима у здравственим установама у Војводини управо ових дана предају се "пакети" са помоћи који, према првим информацијама, коштају око - 800 динара.

"Да ли су лекари и медицинско особље, који су се боритили против пандемије и којим смо се сви дивили, заиста толико уважени од стране власти ако се зна да им плате нису трајно повећане ни за оних обећаних и толико рекламираних 10 посто и да ли подела пакета са помоћи у вредности од 800 динара показује да власт има адекватан однос према медицинском особљу и оном што су здравствени радници радили и постигли? На путу смо да се изборимо са кризом, али не зато што су здравстени систем и власт показали своју вредност, већ зато што су запослени у здравству пожртвовано радили. Такође, кључна је била и показана дисциплина народа који се упркос збуњујућим и контрадикторним упутствима која су стизала преко медија придржавао мера заштите од заразе," нагласио је Новаковић.

Председник ПО ДС Небојша Новаковић је оценио да се у садашњим условима и односима у друштву не могу одржати слободни и демократски избори и упозорио на то да су избори које режим Александра Вучића сада покушава да спроведе на брзину унапред покрадени. Новаковић сматра да је према режимском сценарију, остало још само то да владајућа Српска напредна странка (СНС) и њени коалициони партнери одглуме како скупљају некакве гласове, а да се намерно игноришу најаве европских званичника и ОЕБС-а како неће бити у могућности да прате те изборе. Једини прави актер тих нерегуларних избора је СНС, а сви други су ту да би се створио привид плурализма и да би се намирили неки појединачни и партијски интереси.

"Војводина је била и остала европски регион, а актуелне изјаве државног врха који се диви вођама неких комунистичких и недемократских режима није у складу са европским опредељењем и интересима грађана Војводине. У овом покрајинском парламенту не видим никог ко заступа европску оријентацију Војводине и што год дуже овај режим буде опстајао, то ћемо бити у све тежем положају. Зато позивам све грађане да већ од данас наставе са протестима, изражавањем свог незадовољства и бунта, као што су то чинили и у време неуставно проглашеног ванредног стања," поручио је Небојша Новаковић.

Такође, према Новаковићевим речима, садашња власт ће кад-тад морати да одговори на питања ко су људи који су у време забране кретања "патролирали" по улицама у скупим џиповима, заузимали кровове зграда, постављали разглас и емитовали увредљиве слогане, палили бакље и ватромете? Ко им је дао дозволе за кретање и ко је понизио полицију када јој је дао налог да ништа не предузима поводом дивљања присталица Александра Вучића сваке вечери у 20.30 часова? И ко су "станари" пословне зграде "Србијагаса" који су палили бакље и ватромете на крову те зграде? Постоје фотографије и други докази који показују да су и поједини покрајински посланици били међу организатотима бакљада што недвосмислено показује ко је одговоран за дивљања у време "полицијског часа".

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ