lat

Новаковић: Споменик жртвама Другог светског рата у Новом Саду се односи и на злочинце


ПОДЕЛИТЕ:

"Брише се разлика између злочинаца и жртава, између фашиста и антифашиста"

Председник Покрајинског одбора Демократске странке (ДС) Небојша Новаковић поручио је данас да владајућа коалиција у Новом Саду поставља споменик жртвама Другог светског рата који има много недостатака и који се према сазнањима ДС-а односи не само на жртве, већ и на поједине злочинце.

Према његовим речима, споменик ће на тај начин послужити и за „ревизију историје“.

Новаковић је на конференцији за новинаре, организованој на месту где споменик треба да буде постављен, рекао да је ДС дошао до података да се на списку „невиних“ којима се споменик подиже, не налазе само невини, већ и лица која су осуђена за ратна злодела, припадници мађарских окупационих формација, као и учесници Новосадске рације 1942. године.

„Не спорећи потребу да се на адекватан начин постави обележје невиним жртвама у првим послератним данима, ипак овде мора да се укаже на неодстатке. У самој иницијативи наводи се да нема довољно поузданих података уз констатацију да је списак нестао, не барата се са тачним бројем жртава већ се он наводи апроксимативно. Такав споменик биће део будуће баштине Новог Сада уколико се оваква иницијатива реализује“, упозорио је Новаковић.

Иницијативу је иначе званично пред Скупштином града Новог Сада покренуо Градски одбор Савеза војвођанских Мађара (СВМ) у том граду.

Новаковић је рекао да уколико се „и једно овакво лице нађе и остане на списку, међу оним лицима којима се подиже споменик“, последице могу бити несагледиво штетне.

„Брише се разлика између злочинаца и жртава, између фашиста и антифашиста, ревидира се и прекраја историја, где су страдали жртве комунистичког терора, а не правоснажно осуђена лица за ратне злочине. Да се иде управо у правцу ревизије говори и податак да ће натпис бити исписан на српском, мађарском и немачком, али не и на језицима свих других страдалих цивила као што су Јевреји и Роми“, додао је Новаковић.

Оценио је да СВМ овом иницијативом ревидира не само догађаје од 1944. до 1945. године, већ и оно што се дешавало од саме 1941, па до краја рата.

„Историјски извори сагласни су да су постојале невине цивилне жртве у периоду ослобођења, али и да је тај број далеко мањи у односу на број оних лица која су осуђена за почињене масовне злочине за време рата. Ако се аболирају злочинци из '44. онда се негирају злочини из целог рата“, казао је Новаковић.

Новаковић је рекао да му подизање споменика по Војводини, које је у последње време приметно од стране Српске напредне странке, делује као „размена споменика између коалиционих партнера по комуналном шаблону“.

„Ми вама водовод, ви нама дирекцију. Једини је проблем што се штета настала у водоводу можда може санирати, али штета коју правите када жртву и џелата изједничите не може“, казао је Новаковић.

ДС је на месту где је планиран споменик оставила таблу на којој пише „Стоп прекрајању историје“.

Скупштина града Новог Сада је 18. октобра одлучила да се издвоји новац за спорни споменик „Невиним жртвама 1944/45“.

У одлуци је наведено да ће „споменик бити постављен на Лиману IV код Морнарице, односно на углу Улица 1300 каплара и Иве Андрића, а на спомен плочи ће бити исписано само ‘Невиним жртвама 1944/45’ на српском, мађарском и немачком језику“.

(Извор: Бета/Аутономија)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ