lat

Небојша Новаковић: Јована Поповић је политички затвореник


ПОДЕЛИТЕ:

Покрајински одбор Демократске странке  (ПО ДС) за Војводину захтева од судских власти да одмах пусте на слободу студенткињу и музичарку из Кикинде Јовану Поповић.

Такође, на слободу морају бити пуштени и сви остали који су противзаконито осуђени на затворске казне због тобожњег кршења непостојећег инспекцијског решења о карантину, а у Војводини има више таквих случајева. Њима у образложењу пресуде стоји да нису послушали "апел председника Републике Србије у којем исти моли да се придржавају мера" (изолације), што пресуде чини правно неодрживим и скандалозним. Свакодневне тираде у медијима и конфузни монолози председника Србије Александра Вучића нису правни акти и чак ни у противуставно проглашеном ванредном стању не смеју постати извор права.

Председник ПО ДС Небојша Новаковић је оценио да се у случају Јоване Поповић јасно види да су правни систем и демократија у Србији укинути. Он је подсетио на то да је млада Кикинђанка кратко била у Црној Гори и да се у земљу вратила 14. марта, када одлуке о ванредном стању и обавезном карантину за оне које долазе из иностранства нису ни биле донете. У том периоду у Црној Гори уопште није било оболелих од коронавируса, а на државној граници нису дељена решење о обавезној изолацији, па је музичарка, која је широј јавности постала позната по свом критичком односу према садашњој власти и ангажованој песми "Багра", доспела у затвор у Забели зато што није - пратила Вучићеве конференције за новинаре. 

"Јована Поповић је политички затвореник и сада је у Забели због својих политичких ставова и активности. Власт у затвор шаље само оне које је сама означила као непријатеље државе; политичке противнике и гастарбајтере. У Новом Саду је затворска казна изречена и повратнику из Немачке који такође није уважио "апеле председника Републике Србије", као да је он и тамо био у прилици, или у обавези, да прати Вучићеве редовне монодраме. Демократски поредак и право нису сметња у борби за заштиту здравља, већ једини оквир у којем се та борба може ефикасно и ефективно водити. Недопустиво је и неприхватљиво да се суспендују због лажне бриге власти за људске животе," упозорио је Небојша Новаковић.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ