ћир

Nikolić u Briselu: Naše je pravo i obaveza da se borimo za fer i poštene izbore


PODELITE:

"Sedam godina u Srbiji je zarobljena država, zarobljeni su mediji i to je nemoguće rešiti razgovorima samo tri meseca pred izbore", kazao je Dejan Nikolić, potpredsednik Demokratske stranke, danas u Briselu, na tribini u Evropskom parlamentu.

On je istakao da u Srbiji ne postoje elementarni uslovi za slobodne izbore, a parlament je odavno prestao da bude mesto političkog dijaloga i debate. On je podsetio i da se u izveštajima EU jasno vidi nazadovanje po pitanju slobode medija i slobode govora. Svi mediji sa nacionalnom frekvencijom su pod vlašću vladajuće većine. Apostrofirao je i to da tri godine nema osuđenih za Savamalu, veče pred izbore srušen je deo Beograda i niko nije procesuiran.

Pre godinu dana, Borku Stefanoviću, jednom od lidera opozicije, razlupali su glavu, za malo ga nisu ubili. Uhapsili su počinice, ali su ih pustili i niko nije osuđen. Student Dejan Bagarić je takođe pretučen.

Uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Valjeva‚ koji je ukazao na veliku korupcionašku aferu, uhapšen je umesto da je proglašen uzbunjivačem. U pritvoru je bio 20 dana, sve dok se narod nije pobunio. Pušten je iz zatvora, ali je prebačen u kućni pritvor i sada, tri meseca kasnije, još uvek je u kućnom pritvoru, bez ijedne optužbe za kriminalnu delatnost. To je način da se ućutkaju svi uzbunjavači.

Više od 250 000 ljudi je ucenjeno ugovorima o radu na određeno vreme, čime postaju glasačka ucenjena mašina vladajuće stranke, zajedno sa svojim porodicama. Nikolić je, između ostalog, pomenuo i to da smo, prvi put u istoriji, svedoci da vladajuća stranka pravi protest protiv opozicije - zbog naslovne stranice novina.

Oformljen je i tim eksprata koji je predložio korake kako da dođemo do slobodnih i poštenih izbora i da se stvori mehanizam kontrole, kazao je Nikolić i istakao da su nezadovoljni građani već godinu dana prisutni na protestima protiv vlasti, a da je opozicija izašla iz institucija i stala uz građane.

"Naša je obaveza prema ljudima da se borimo za zajednički cilj. Naše je pravo da se borimo za demokratske i slobodne izbore," kazao je Dejan Nikolić prisutnim EU parlamentarcima i naglasio da je Demokratska stranka oduvek orijentisana ka Evropskoj uniji i da Evropski parlament vidi kao instituciju gde prirodno pripada.

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE