lat

Николић у Бриселу: Наше је право и обавеза да се боримо за фер и поштене изборе


ПОДЕЛИТЕ:

"Седам година у Србији је заробљена држава, заробљени су медији и то је немогуће решити разговорима само три месеца пред изборе", казао је Дејан Николић, потпредседник Демократске странке, данас у Бриселу, на трибини у Европском парламенту.

Он је истакао да у Србији не постоје елементарни услови за слободне изборе, а парламент је одавно престао да буде место политичког дијалога и дебате. Он је подсетио и да се у извештајима ЕУ јасно види назадовање по питању слободе медија и слободе говора. Сви медији са националном фреквенцијом су под влашћу владајуће већине. Апострофирао је и то да три године нема осуђених за Савамалу, вече пред изборе срушен је део Београда и нико није процесуиран.

Пре годину дана, Борку Стефановићу, једном од лидера опозиције, разлупали су главу, за мало га нису убили. Ухапсили су починице, али су их пустили и нико није осуђен. Студент Дејан Багарић је такође претучен.

Узбуњивач Александар Обрадовић из Ваљева‚ који је указао на велику корупционашку аферу, ухапшен је уместо да је проглашен узбуњивачем. У притвору је био 20 дана, све док се народ није побунио. Пуштен је из затвора, али је пребачен у кућни притвор и сада, три месеца касније, још увек је у кућном притвору, без иједне оптужбе за криминалну делатност. То је начин да се ућуткају сви узбуњавачи.

Више од 250 000 људи је уцењено уговорима о раду на одређено време, чиме постају гласачка уцењена машина владајуће странке, заједно са својим породицама. Николић је, између осталог, поменуо и то да смо, први пут у историји, сведоци да владајућа странка прави протест против опозиције - због насловне странице новина.

Оформљен је и тим експрата који је предложио кораке како да дођемо до слободних и поштених избора и да се створи механизам контроле, казао је Николић и истакао да су незадовољни грађани већ годину дана присутни на протестима против власти, а да је опозиција изашла из институција и стала уз грађане.

"Наша је обавеза према људима да се боримо за заједнички циљ. Наше је право да се боримо за демократске и слободне изборе," казао је Дејан Николић присутним ЕУ парламентарцима и нагласио да је Демократска странка одувек оријентисана ка Европској унији и да Европски парламент види као институцију где природно припада.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ