ћир

Nikola Masal: Želeo sam da se snađem


PODELITE:

Na samom početku želeo bih da kažem da ja uopšte ne volim besedništvo!

Ne volim besedništvo, jer su mi govornici ovde uvek delovali nekako isfolirano, namontirano, uvežbano, lažno... Delovalo mi je kao da nastupaju sa pozicije moralne superiornosti, više kao propovednici nego kao besednici. Publika je za njih samo zalutalo stado ovaca, koje baš oni izvode na pravi put, kojem baš oni pokazuju svetlo u tami!

Zato, ja neću tako, jer ja nisam vičan besedništvu! Ja sam neću govoriti šta da radite, kako da se ponašate, šta da mislite, ja svakako neću pokušavati da vas izvedem na bilo kakve puteve.

Kažu da mladi odlaze, kažu da smo za to krivi mi. A koji mi, pitate se? Pokušaću da vam pomognem da razumete. Ja ću pokušati da vam pomognem da razumete kako, kako to izgleda kada vas strah natera da ukaljate obraz, kako izgleda kada iz straha činite ono što mislite da morate. Zato ja vama neću govoriti o tome gde grešite vi, već gde sam pogrešio ja.

Naime, ja sam član partije. Vladajuće partije, naravno. Jer koja je svrha biti član partije, ako ona nije vladajuća? Ja ne znam program svoje stranke, ne zna ga ni većina mojih partijskih drugova. Ne znam da li uopšte imamo program! Ali znam našeg predsednika! I njemu svaka čast!

Svoj politički život otpočeo sam ne da bih se borio za budućnost naše dece, već iz straha. Straha da ću ostati nesnađen! A mi svi znamo šta znači "snaći se" u našem društvu.

I tako sam ja odlučio da se snađem, da nađem posao, izgradim uspešnu karijeru, dok sve sa suzama u očima aplaudiram našem predsedniku, kome naravno svaka čast!

Moj politički život nije počeo tako glatko. Od stranačkih funkcionera, prilikom učlanjivanja u stranku, dočekala me je samo kafe kuvarica. Očigledno da nas sa suzama u očima ima i previše, čim ne žele čak ni iz kurtoazije da nas upoznaju.

Okružen tom društvenom elitom, otpočeo sam plemeniti život za svakog stranačkog vojnika. Da lepim plakate, presrećem ljude na ulici, danonoćno zovem nepoznate osobe na telefon ubeđujući ih za koga da glasaju!

I onda, u jednom trenutku zastanete i shvatite kako ste postali ono čemu ste se rugali čitavog života. Kako ste postali samo šraf u mašineriji, onoj istoj mašineriji koja vas je i gazila!

Onaj posao, o kome ste toliko maštali, za koji ste se prodali, sada ostavlja samo isprazan osećaj. Od osobe koje je imala svoj stav postali ste praznoglavi klimoglavac, od buntovnika - potrčko, od osobe - bot!

Dok ne izgubite pravo da razmišljate niste ni svesni koliko je to važno!

Možete slobodno da me osuđujete, ali koliko vas bi u ovoj prostoriji, pri izboru između onoga što je ispravno i onoga što je lako izabralo ono što je ispravno? Nikada niste pošli zaobilaznim putem? Pa nije moguće da sam ja jedini ovde koji je loš!

I zato, dok stojim pred vama, ne tražim od vas da budete bolji ljudi, jer ni ja nisam dobar. Samo tražim da shvatimo koliko smo loši. Iz straha. A to je bar nešto za početak.

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE