lat

Нико не жели да живи у држави где вести почињу са Александар Вучић, па нека лаж


ПОДЕЛИТЕ:

Дејан Багарић, активиста, за Данас

Дејан Багарић је члан Демократске омладине, један од оснивача Студентске организације против гушења демократије ОСА, члан Градског одбора и покрајински председник ресорног одбора за омладину, један од говорника на протестима 1 од 5 милиона и студент Филозофског факултета у Новом Саду.

Као представник младих акивиста и члан Демократске омладине сматра да је активиста и младих који су спремни да се боре за правду далеко више сваким даном.

–Студенска организација ОСА у Новом Саду сваким даном има све више младих људи који се придружују раду, што се политичког активизма тиче једини проблем данас је што је политика систематски урушен термин. Чланство у странкама није оно што интересује младе људе. Имао сам утисак раније да је омладина много пасивнија него сто јесте, међутим види се да су сви зељни промена. Ја планирам да останем колико могу и да се борим за ову државу и ово друштво, поручује Багарић у разговору за Данас.

Физички напад и судска пресуда

Пролетос Багарић је задобио тешке физичке повреде у новосадском студентском кампусу, неки медији су пренели вест и његову исповест. Овог октобра двојица нападача добили су условне казне, пошто су са тужилаштвом склопили споразум о признању кривице.

Познато нам је да данас нападачи и налогодавци пролазе без судског епилога као и да ако неки случај добије судски епилог драстичне казне не постоје. Након судске одлуке да нападачи добију само условне казне Багарић је најавио приватну тужбу која је тренутно код његовог адвоката.

– Ја сам из судског поступка био скроз искључен, у пресуди нити се помиње мотив нити потенцијални налогодавац. Осећам се доста небезбедно и данас, они који су ме пребили данас су слободни. Ова судска пресуда је само позив свим људима да могу слободно опет да ме пребију.

Багарић је у више наврата рекао да га „више занима зашто је нападнут него ко га је напао“. Нас је занимало да ли има неки теорију због чега му се све догодило.

– Јако сам активан на свим пољима друштва, мислим да сам једноставно некоме засметао. Сумњам на државне структуре и судске извршитеље. Са здруженом акцијом Кров над главом сам учествовао у више наврата у одлагању принудног исељења. Као група смо привођени, покренут је и поступак против нас због ометања службене дужности. Док сам ја лежао два дана у болници због тешких телесних повреда и потреса мозга они нису одлежали ни дан у затвору.

Подсетимо да су дан пре физичког напада на Дејана Багарића нападнута и два члана здружене акције Кров над главом, њихов случај још није решен. Активиста групе грађана 1 од 5 милиона Срђан Марковић такође је нападнут физички на једном од скупова групе који су најављивани и пријављени по прописима. Овај случај такође није решен.

– Ако си близак струкутурама власти и неко те нападне, твој случај се одмах решава. Сви остали случајеви физичког напада на активисте само се одлажу док не застаре. За то не могу да кривим никога осим „Оца нације“, уперио бих прстом у њега и рекао ти си крив за креирање овакве атмосфере у друштву у којем је насиље постало пожељан вид комуникације. Млади итекако имају разлога да се плаше. Од њих данас не може да се захтева да буду активни и борбени.

Акција: Дајте нам разлог да останемо у Србији

Студентско омладинска организација ОСА из Новог Сада чији је Багарић члан бави се проблемом одласка младих у иностранство. На скуповима је увек бројчаник који показује колико младих напусти земљу на сваких десет минута. Окупљања су сваке суботе у центру града, а њима поред пролазника присуствује десет до 15 студената чланова организације.

Окупљање је тематско, први пут студенти су пролазницима поставили пиање „Шта сте последње рекли свом детету кад је одлазило“ . Према речима Багарића, прилазило им је много старијих људи који су били доста емотивни.

Друга етапа обележена је питањем „Ко ти фали од екипе“, док је током треће етапе постављено питање „Дајте нам један разлог да останемо“. Како наш саговорник каже, током трајања треће етапе ниједна особа није им пришла и нико од пролазника није рекао ниједан разлог.

– Била је пета недеља како тражимо од грађана да нам дају бар један разлог да останемо, нико нам није пришао. Не да нам нису дали конкретан разлог, нису нам рекли баш ниша. Један од разлога масовног одласка младих је свакако партократија, лош економски стандард. Мислим да нико од нас не жели да се буди у држави где је Информер најчитанија новина и у којој свака вест започиње са Александар Вучић је рекао, па нека лаж.

Политички активизам

Дејан Багарић је у више наврата говорио на протестима 1 од 5 милиона, био је један од говорника и у Ваљеву у знак подршке Александру Обрадовићу, пре неки дан окачен је и снимак омладине ДС-а која скида монтиране насловнице НИН-а, био је и на протестима у знак подршке радницима Поште, и поред физичког напада који је доживео и даље се бори за слободу говора.

– Поручио бих свима који се не баве активизмом да их разумем, да не мора свако да следи мој пример и додао бих да су нам потребни. Сви они који сматрају да имају шта да кажу и они који осећају да треба да се побуне, потребни су свакоме од нас, а има толико организација којима требају нови чланови. То што су нам нека лица огадила политику и политичке странке не значи да ми њима не треба да се бавимо, да будемо чланови оне странке чије идеје поштујемо. Ја сам члан Демократске странке зато што сматрам да је она институција демократије у последњих тридесет година.

На протестима које организује група грађана 1 од 5 милиона све је мање људи. Велика већина верује да је разлог томе уплитање политичара у нешто што би требало бити само „грађанско“. Багарић подсећа да су протести почели због напада на Борка Стефановића и да је природно да његове опозиционе колеге буду на протестима и говоре на њима.

– Опозиција се тренутно бори за исти циљ, а ако се боре за исти циљ у цве колоне немају шансе ништа да ураде. Боре се раме уз раме са грађанима, и боре се за исти циљ. Ја да сам икада могао да замислим да ћу бити на истој страни са Бошком Обрадовићем, ја бих се смејао. Сада бих целим својим бићем бранио његово право да каже шта мисли без обзира што се ја са тим не слажем.

Према речима нашег саговорника, још један од разлога због ког је мање људи присутно на протестима су и велика очекивања од протеста 13. априла у Београду. Очекивања су била да ће се поново десити 5. октобар а планирани су мирни протести.

– Разлог томе су режимски и остали медији који су најављивали Дан Д у Србији баш зато што се данас све решава насиљем, па је логично и да се на насиље Александра Вучића одговори насиљем.

Демократска омладина, шта је у ствари демократски

Преко његових друштвених мрежа може се приметити да има велико поштовање према Зорану Лутовцу, председнику Демократске странке, чији је и сам члан. На последњој седници ДС-а распуштан је Градски одбор и Демократска омладина. Према његовим речима, Зоран Лутовац и остали чланови странке који су гласали за распуштање омладине урадили су исправну свар.

Цео догађај само изгледа као да је недемократски, међутим Демократска омладина нити је била организована како треба нити је радила како треба, демократски.

– Лутовац пре свега има једну беспрекорну каријеру, залаже се за Европску унију али не по сваку цену, он је једноставно човек који одражава одређени грађански дух. Одлука која је донета на последњем састанку чланова ДС-а није само његова. Демократска омладина конкретно је распуштена зато што није на легитиман начин изабрана. Демократска омладина има своју аутономију и нико се није мешао у наш рад док је то функционисало. Један део демократске омладине одржавао је чланство у странци само да би могао да се хвали функцијама које су сами себи делили. Није било легитимног избора чланова нити председавајућих, једном речју самопроглашени одбор. Распуштањем Демократске омладине треба да се крене са радом по правилу, а чланови главног одбора ДС-а су поступили у овом случају правилно. Све што је циљ распушања Демократске омладине је одржавање нових избора и преправљање правилника о раду. Аутономија је ограничен систем, кад почну да се крше правила урушава се и аутономија.

Нова година, Нове наде

Оно на шта је Дејан највише поносан ове године је одлука да је докорат Синише Малог плагијат, он је лично био у блокади ректората. Поред тога поносан је и на акције омладинско студентске акције ОСА.

Када је реч о новим жељама, истиче наду да ће се одржати фер и поштени избори. За неке веће жеље, тренутно нема простора.

– Пре почетка нове године само се надам пуштању Александра Обрадовића из кућног притвора. Не смемо да дозволимо да са оваквом неправдом започнемо следећу етапу живота.

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ