lat

Нема развоја са ловцима на субвенције


ПОДЕЛИТЕ:

Ресорни одбор за привреду Демократске странке упозорава на то да више страних компанија које су отвориле своје фабрике у Србији сада разматра могућност да те погоне затвори, или значајно смањи број запослених.

Најава компаније Геоx да ће у наредном периоду угасити своју производњу у Србији уједно је и најава да ће без посла остати велики број радника у погонима те фирме у Врању, али по свему судећи то неће бити једини такав случај. Постоји реална опасност да ће на сличан начин поступити још неке стране фирме које су новцем добијеним од Владе Србије отварале своје производне погоне, јер многима од њих истичу уговори које су потписале са владом и престају све обавезе према држави и запосленима.

У суштини проблема је погрешан и на средњи и дужи рок врло штетан систем привлачења страних инвеститора који се заснива на енормним државним субвенцијама и минималним обавезама страних фирми према запосленима, држави и друштвеној заједници. Ресорни одбор за привреду Демократске странке је и раније указивао на могућност да се страни "ловци на субвенције" повуку пошто потроше паре добијене од државе, као и на штетне последице таквог начина управљања државом. Исто тако је и Транспарентност Србија још у мају 2017. године упозоравала на стварне бенефите оваквих инвестиција, као и на погубне последице таквог приступа.

У случају Геоxа, стварни износ субвенција који је Србија дала тој фирми или тзв. повезаном лицу "Тецхниц Девелопмент ДОО" и даље не знамо, као ни дужину трајања уговора. Можемо само претпоставити да је уговор потписан на пет година будући да је фабрика толико радила пре него што је најављено њено затварање. У Врању кажу да ће исте просторије у којим је до сада радио Геоx преузети друга компанија из Турске или да ће чак и неко време остати празне, а о чему је конкретно реч видеће се по томе ко ће бити присутан на евентуалној церемонији свечаног отварања погона. Наводни модел економског развоја који Србији намеће садашња власт своди се заправо на корупцију и краткотрајну политичку корист од фотографисања приликом сечења врпце. Последице таквог назови развоја ускоро ће нажалост осетити у Врању, али и у другим градовима у којим су приватне фабрике осниване на одређено време новцем државе Србије и њених сиромашних грађана.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ