ћир

Nedopustiv pritisak na novinare i civilni sektor


PODELITE:

Provere finansijskih transakcija pojedinih medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja od strane državne Uprave za sprečavanje pranja novca, za Demokratsku stranku predstavlja još jedan nedopustiv metod pritiska na nezavisne novinare i civilni sektor od strane režima Aleksandra Vučića. 

Budući da se na spisku za proveru, kako prenose mediji, nalazi 20 pojedinaca i 37 organizacija i udruženja koja otvoreno kritikuju sadašnju vlast, isleđivanje njihovih bankarskih računa nesumnjivo predstavlja i poseban način specijalnog rata režima protiv svojih neistomišljenika i građanskih organizacija koje ukazuju na nedemokratsku i autokratsku prirodu aktuelne vlasti i katastrofalno stanje u društvu. Poseban cinizam i bezobzirnost režima ogleda se u tome što se za obračun sa neistomišljenicima i kritičarima vlasti zloupotrebljavaju odredbe Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Demokratska stranka upozorava na to da se važne državne institucije kao što je Uprava za sprečavanje pranja novca ne smeju koristiti u zaštiti političkih interesa izvršne vlasti. Ta uprava je svojevremeno formirana po evropskom modelu i u sklopu reformi koje je neophodno sprovesti u našoj državi i društvu na putu stvaranja preduslova za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Zloupotrebom takve institucije za političke obračune, Vučićev režim još jednom javno pokazuje da cilj sadašnje vlasti nije stvaranje demokratskog poretka, izgradnja nezavisnih institucija i članstvo u EU, već odbrana lične vlasti i uspostavljanje sistema koji će štiti režim od svake kritike i smenjivosti.

Zajednička obaveza celokupne demokratske javnosti jeste da u ovom trenutku odbrani pravo na profesionalan rad, slobodu i nezavisnost medijskih radnika i organizacija civilnog društva, ali i da zajednički smeni antidemokratski i retrogradni režim koji upravo danas započinje devetu godinu svevlašća i samovolje. Demokratska stranka će u toj borbi dati svoj puni doprinos.

 

Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE