lat

Намерно се урушава домаћа грађевинска индустрија


ПОДЕЛИТЕ:

Нетранспарентност финансирања, постојање тајних клаузула и непружање на увид јавности садржаја уговора, превише политичког маркетинга, премало савесног, планског и одговорног пројектовања развоја у сектору грађевинаства и путне привреде која Србији може да донесе значајне девизне приходе, али се актуелна власт и председник оријентишу на убирање пропагандних поена, неке су од оцена проф. Драгослава Шумарца, потпредседника Демократске странке.

Непосредан повод учешћа у емисији Нови дан емитованој на Н1 је процена колико недавно пуштена деоница ауто-пута на Коридору 11 утиче на проточност саобраћаја, да ли је заиста саграђена прегалаштвом ове Владе како је представљано и да ли се могло све урадити брже и уз рационалније коришћење средстава.

Проф. др Драгослав Шумарац је подсетио на основе развојних пројеката који су садржани у Просторном плану 47/03 усвојеном у мандату Владе чији је председник био др Зоран Ђинђић, а који су дефинисали и правце и трасе нових, модерних саобраћајница.

- Непроцењива је штета од тајних уговора. Они нису само због нетранспарентности финасирања штетни, већ и зато што омогућавају потпуно потискивање домаћих грађевинских фирми и отварају простор за корупцију. Стављају се у повлашћен положај стране компаније, док наши инжењери бивају искључивани. Угледне фирме са вишедеценијском традицијом и искуством евентуално добијају послове предвиђене за подизвођаче, док странци и фирме блиске власти остварују профит – констатовао је др Шумарац.

Проблем неравноправног третмана и непоштовања регулативе није карактеристичан само за изградњу новоотвореног дела ауто-пута већ је обележје рада ресорног министарства и Владе.

- Министарка Михајловћ је дошла у сукоб са инжењерском струком и стручном јавношћу и непомирљивост и неспремност на уважавање мишљења је обликовала одлуку о „кажњавању“ Инжењерске коморе, притисцима и декретима – рекао је проф. Шумарац.

Није спорио да се у протеклом периоду радило на изградњи, међутим, не може да се на начин на који ради председник Вучић све представља као резултат његовог рада и умешности. Наше грађевинарство, поверавањем послова странцима, нема практичне и материјалне користи од свих најављених радова.

- Лично бих волео да се наставила пракса подношења завршних рачуна на увид и усвајање у Скупштини, тек тада бисмо могли да дамо праву оцену и меру учињеног, односно неучињеног – рекао је проф. Шумарац и додао да је то радила једино Влада на чијем челу је био премијер из редова демократа.

 

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ