lat

Може ли се веровати Ивици Дачићу да ће Србија сузбити монопол Гаспромњефта?


ПОДЕЛИТЕ:

Ресорни одбор Демократске странке за енергетику и рударство огласио се данас поводом излагања Ивице Дачића на конференцији “Српско-амерички односи: Стратегија енергетске ефикасности“. Дачић је овом приликом изјавио да је Србија спремна да заједно са Сједињеним Америчким Државама ради на диверсификацији снабдевања енергентима и да Србија држи широм отворена врата што већем броју снабдевача енергентима, јер је то у нашем најбољем интересу. Иако се слажу са поменутим ставовима, демократе ипак не заборављају ко сноси велики део одговорности за стање у енергетском сектору и питају се може ли се овог пута веровати Ивици Дачићу

„Подсећамо да је Мирко Марјановић, високи дужносник СПС-а, био два пута биран за председника Владе и да су ове Владе донеле низ закона који су омогућили репресију над професорима, студентима и новинарима који нису подржавали режим Слободана Милошевића. Марјановић је био и на челу спољно-трговинског предузећа Прогрес, а са руском фирмом Гаспром 1992. године је основао фирму Прогрес-трејдинг, која је успоставила монопол снабдевања гасом на тржишту Србије,“ поручују демократе.

Не смемо заборавити ни Душана Бајатовића, председника Покрајинског одбора СПС за Војводину, који је на челу Србијагаса од 2008. године. Уз помоћ партијског колеге Александра Антића, који је био министар за рударство и енергетику у раздобљу од 2014. године до октобра 2020. године, радио је на одбрани и учвршћивању монопола снабдевања гасом. У овом временском периоду складиште гаса Банатски Двор предато је у већинско власништво Гаспромњефту, и опструирана је подела Србијагаса на транспортни, производни и дистрибутивни део. Тадашњи директор секретаријата Енергетске заједнице више пута је долазио да нас упозори да је ова правна и организациона трансформација неопходан услов да Србија обезбеди претпоставке за снабдевање гасом од других добављача. Додатно, овај двојац је упорно гурао у други план и изградњу гасног конектора Ниш – Димитровград који је био спреман за реализацију већ од 2015. године.

„Памтимо ми и Ивицу Дачића који је обећавао трансформацију СПС у европску социјал-демократску странку, али је у кључном моменту ипак одабрао авион за Москву и консултације са Kремљом. Особе које су деценијама предано радиле на успостављању, учвршћивању и продужавању монопола Гаспромњефта на српском тржишту, тешко да могу бити носиоци супротног процеса. Да не буде забуне - нисмо ми против учешћа Гаспроњефта на нашем тржишту гаса, већ се залажемо за то да ова компанија буде само један од понуђача, а да ми будемо у прилици да бирамо од кога и колико ћемо да купујемо. Kадровске промене у енергетском сектору, а нарочито сектору гаса и нафте биће први тест и лакмус папир европске оријентације будуће Владе,“ поручују из РО ДС за енергетику и рударство.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ