lat

Млади да кажу – доста


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Бранке Вуковић за Данас

Гледате моје име и питате се ко је ова девојка која пише о младима у овом тексту? Ја сам Бранка. Девојка. Жена. Сестра. Студенткиња. Активисткиња. Нечије дете. И особа која је озбиљно забринута за свеопште стање у ком се налази наше друштво.

Страх ме је због одлазака мојих пријатеља у иностранство и сматрам да је наш посао, нас младих, да се изборимо за друштво и земљу у којој ће бити нормално да се посао добија зато што нешто знам, а не зато што некога знам. Земљу у којој није нормално да купите диплому, препишете докторат и вршите насиље над младима, у медијима, на улици, на изборима, свуда. Хоћу земљу у којој се неће говорити млади су наша будућност, већ – млади су наша садашњост.

Колико пута сте чули „ћути мали, шта ти знаш? Пусти политику нама искуснијима и старијима“. Стално добијамо ми млади поруку да се сплеткарењем, лагањем и манипулисањем стиче искуство, а не поштеним радом, залагањем и учењем. И таква је порука од политике до факултета. Ти учи, вредно ради, бори се, имај идеале, а министар полиције ће да купи диплому.

Задњих седам година упорно заборављају – нас, младе. Заборавили су да нам омогуће квалитетно школовање, могућност да нађемо пристојне послове, о идеји да се осамосталимо од родитеља већина нас може само да сања. Но, ипак су се сетили да отворе један нови аеродром са кога сви, средом од 12 часова па све до 14 часова, можемо да одемо у неки нови, бољи живот.

Истина је да у Србији задњих година постоји већа потреба за аеродромима, толико мојих вршњак је отишло или планира да оде да би требало да отворимо бар још три, како би сви родитељи, баке и деке који желе да проведу време са својим породицама могли лакше и брже да до њих стигну. Ја нећу нове аеродроме и одласке, хоћу своју породицу и пријатеље овде, у нашој земљи.

Заборавили су још нешто, а и ми смо заборавили – држава није живо биће, држава не може да сама доноси одлуке, потребни смо јој ми да јој удахнемо живот. Под ми, мислим на нас младе и неискусне.

Док год им дозвољавамо да уместо нас одлучују, до тада ћемо бити у оковима које нам они намећу. Колико год вас убеђивали – није глупо, није срамота бавити се политиком, неки политичари су можда срамотни људи, али то не чини политику срамотном. Нема ничег ружног или лошег у томе што желите да допринесете да ваша општина или држава буду боље место за живот. Није политика за оне искусне, политика је за оне исправне.

Политика није прљав посао, људи је таквом чине. И та порука коју свакодневно добијамо из медија, од председника, од премијерке коју је извештај Европске комисије о напретку забавио, до министара са лажним дипломама који су огрезли у криминал и корупцију, има за циљ да нам каже: куш тамо, ћутите и седите, не можете ништа да промените. И те како можемо.

Ми млади чинимо велики део нашег српског друштва, а држе нас по ћошковима без шанси и могућности за напредовање, јер бисмо угрозили систем у ком они деградирају све вредности.

Ми, млади, морамо да се укључимо у политику, морамо да снагом наше младости, наших идеала, нашег невиног погледа на свет покажемо старијим колегама да овако више не може.

Мени је доста да гледам и слушам све оно што ми сервирају од моје шеснаесте године. Одаберите странку, невладину организацију или неформални активизам, укључите се, треба да им покажемо да мора и може другачије.

Не желим да одлазимо, него да остајемо овде и заједно се боримо. Докле год им будемо дозвољавали да нас гурају по ћошковима, ућуткују и дижу глас тешко да ће се нешто променити.

Хоћу да живим живот данас, у својој земљи, са својим пријатељима и породицом, да ми не зависи живот од једног човека, од нечијег тренутног расположења и чињенице да је тај неко метеоропата. Врата активизма су отворена свима који су вољни да мењамо ово друштво заједно.

И када нас буде много, са свих страна, тада када кажу „ћути, мали, шта ти знаш“, када армија нас, који се боре за решавање проблема младих, устане и каже: знамо и можемо заједно, промениће се плоча која се у овој земљи већ предуго врти.

Ауторка је интернационална секретарка Демократске омладине

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ