lat

Мирковић: Већина пензионера нема средстава ни за најосновније потребе


ПОДЕЛИТЕ:

"У Србији је протеклих година забележен пораст сиромаштва код свих грађана, а нарочито код најстаријег дела становништва. Скоро половина пензионера има пензију мању од 20.000 динара, што није довољно ни за најосновније потребе, а ситуацију додатно отежава осећај несигурности старије популације, осећај да су терет друштва и породице," изјавила је Снежана Мирковић, повереница Форума пензионера Демократске странке.

Више од 60% старијих грађана Србије осећа неравноправност у односу на друге грађане, па не треба да чуди чињеница што је 2020. године, на другом месту у извештају Поверенице за заштиту равноправности, била управо дискриминација старијих грађана Србије.

Према најновијим статистичким подацима, у Србији живи 1.600.000 пензионера, чему треба додати јос бар милион старијих који не примају пензије, што је трећина целокупног становниства Србије. Просечан износ јануарске пензије је 29.378 динара, а пољопривредне 11.896 динара. Упоређујући просечну пензију и цену минималне потрошачке корпе, долази се до податка да 70% пензионера прима износ значајно мањи од износа потрошачке корпе.

Дискриминација старијих се испољава готово у свим областима живота, и видимо је код поступака пред органима власти, приликом пружања јавних услуга, социјалне и здравствене заштите, у сфери финансија, становања...

Демократска странка је, као одговорна странка социјалдемократске оријентације, препознала потребе великог броја старијих суграђана и кроз Форум пензинера стара се да максимално скрене пажњу на проблеме који их муче и да им пружи помоћ и подршку. ДС ће се борити против немаштине, а посебно за достојанство старијих особа као пуноправних чланова овог друштва.

"Једно од наших обећања је и враћање одузетог дела пензија на начин на који то буде изводљиво, морамо и да укинемо пенале са испуњењем и другог услова за пензију, да се побринемо да износ минималне пензије не може бити мањи од социјалне помоћи, да обезбедимо бољу здравствену заштиту... Све су то циљеви Демократске странке и Форума пензионера и заједно ћемо се изборити за достојанство свих грађана Србије," закључила је Снежана Мирковић.

Информтивна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ