lat

Мирковић: Пензионери немају чему добром да се надају, тражимо хитну реакцију државе


ПОДЕЛИТЕ:

Повереница Форума пензионера Снежана Мирковић указала је данас на то да многи пензионери жељно ишчекују најављено увећање пензија од 5,5% које се очекује са јануарском пензијом, иако је јасно да је битка са инфлацијом унапред изгубљена.

Наиме, инфлација је већ „појела“ то повећање, јер су потрошачке цене за годину дана порасле за 7,5%. Дакле, пензионери не да нису ништа добили овим повећањем, већ су у међувремену и изгубили.

„Највећи разлог за то је неодговорна држава која већ годинама нема слуха за најстарије и одбија да измени "швајцарску формулу". Ако погледате стратегију Владе и Фискалног савета, биће вам јасно да пензионери немају чему добром да се надају у наредне три године. Цена хране је порасла за више од 20 процената, свеже поврће и месо за скоро 23%, а воће за 18%, а када се на то додају још и струја, комуналије, лекови и други неизбежни трошкови, уз просечни износ пензије који је у октобру био мањи од 30 хиљада динара, јасно је шта и колико себи пензионери могу да приуште,“ изјавила је Снежана Мирковић.

Форум пензионера Демократске странке оштро осуђује овакав третман пензионера и захтева од државе да се примања најстаријих усклађују бар 2 пута годишње, а ванредно када падну испод 50% просечне зараде у Републици, јер ће тако бити начињен барем први корак ка заустављању даљег осиромашавања пензионера.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ