lat

Миодраг Гавриловић потпредседник Демократске странке у Горњем Милановцу


ПОДЕЛИТЕ:

Демократски капацитет који може променити систем – ми, демократе, умемо да се понашамо другачије. То је јако важно да би наше комшије и наши грађани видели да има неко другачији и да су нам људске вредности и врлине ипак важније од политике руковања насиљем и страхом у 21. веку – рекао је Миодраг Гавриловић у Горњем Милановцу и поручио: – Има једна важна ствар у Демократској странци: политику воде ипак наши чланови. У Демократској странци ипак можете сменити председника после седнице, као и чланове извршног одбора, општинских одбора итд...

Минуле седмице, Општинском одбору Демократске странке дошао је Миодраг Гавриловић, потпредседник Демократске странке. Током посете нашем граду Гавриловић се обратио ужем руководству странке и присутним новинарима.

Налазимо се у једној атмосфери која никоме не прија што се тиче развојног пута Србије. Зато ми и постојимо као Демократска странка. Kао Демократска странка, увек смо се трудили да се држимо принципа који су дефинисани нашим програмом – започео је обраћање Гавриловић и наставио: – Ми треба да покажемо, својим делом, да смо заиста демократе. Људи са дозом толеранције и разумевања. Kако према грађанима, тако и према својим члановима и политичким партнерима. Један тежак период је остао иза нас, али порука коју шаљемо у последњих годину дана је да смо ми снага која може да поврати смисао животу у Србији, да покаже шта је то достојанство и на који се начин људи могу борити и залагати за исти принцип.

О начелима деловања Демократске странке и тренутним друштвено-политичким околностима Гавриловић је истакао следеће:- Прво, ми се не боримо насиљем. Насиље је данас институционализовано у Србији. Kао начин лагања постоји у медијима, у јавном сервису, међу људима… И постоји од врха до дна. Постоји насиље у општини, на паркингу, када се скупљају гласови... Насиље међу људима: да нешто морају да ураде што иначе не би хтели.
Гавриловић је подсетио да је Демократска странка још од Љубе Давидовића 1921. хтела да донесе Закон о слободи од страха, а преко Милана Грола 1945. године поднела захтев да се донесе исти закон, да би и 2014. године поново инсистирала на томе.

- Слобода од страха је јако важна ствар. Нарочито када људи који управљају државом покушавају на било који начин, уценом, притисцима или физичким претњама, да натерају грађане да нешто ураде или не ураде што иначе не би хтели. То је класично насиље. И о томе сам данас, у име Демократске странке, разговарао са представницима Европске уније – напомиње потпредседник Демократа и наставља:– Најгоре је што смо се ми на насиље навикли. Kажемо: ма добро, он је најјачи, он је председник општине, не можеш ти против њега... он шта каже мора тако и да буде. Српски народ је навикао да постоји насиље око њега. Пристајемо инек друге ствари које не видимо. Пристајемо да најважнија ствар у комуникацији буде агресија. Људи, једноставно, једни према другима показују оно најгоре у себи, јер је таква средина. Ми, демократе, умемо да се понашамо другачије. То је јако важно да би наше комшије и наши грађани видели да има неко другачији и да су нам људске вредности и врлине ипак важније од политике руковања насиљем и страхом у 21. веку. Високи страначки функционер освруно се и на промене које су се одвијале у Демократској странци.

Ми смо покушали нешто да променимо 2007. године и било је добрих, институционализованих корака ка томе: да све институције у нашој земљи буду стабилне, јаке и да народ има поверења у њих. На том путу изградње поверења направили смо неке грешке. Грешке су биле такве да смо их скупо, скупо платили. С друге стране, Демократска странка има чланове који много добро познају шта је живот у Србији, ми као чланови ДС-а смо такође и грађани ове земље, и као грађани дугујемо сви по три хиљаде евра самим својим постојањем.. Наша ситуација је таква да на својим леђима имамо два терета. Терет живота у Србији и терет бити демократа. И зато добро разумемо грађане: ми смо исто под кредитима као и они. И нас су такође изневерили у многим политикама од раније, посебно након деведесетих година, али су нас изневерили и људи у које смо ми лично веровали. Такве ствари у другим партијама се нису дешавале.

Има једна важна ствар у Демократској странци: на крају политику воде наши чланови. У Демократској странци можете слободно говорити, мислити, радити, па и сменити председника, као и чланове извршног одбора, општинских одбора итд... у Демократској странци постоје могућности. Онда када чланови мисле да треба нешто рећи, урадити или променити онда се то и уради. То је демократија у коју верујем. И ја сам искључиво због тога у овој странци 30 година – рекао је Гавриловић и закључио:– Зато Демократска странка суштински носи оно што може променити систем. И зато је право и најбоље време, ако неко жели да се учлани у неку странку, да се данас учлани у Демократску странку.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ